Внасянето на азотосъдържащи торове се допуска до 1 ноември

През втората половина от първото десетдневие на октомври настъпи понижение и нормализиране на температурните условия. Падналите валежи, между 20 – 40 л/кв.м в Западна България (Ново село, Видин, Монтана, Лом, Кюстендил, Благоевград) и на места в североизточните райони, подобриха процесите на натрупване на влага в почвата.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време с вероятност за превалявания и температури около климатичните норми. Падналите валежи ще осигурят нужната влага за нормалното протичане на началните фази от развитието на есенните посеви. През седмицата при зимните житни култури, засети в края на септември, ще се наблюдава поникване. При рапицата ще протича поникване и начало на листообразуване.

В дните без превалявания условията ще са подходящи за сезонните почвообработки и за сеитба на зимни житни култури. През периода изтичат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на пшеница и ечемик в Северна България, а от средата на месеца текат сеитбените срокове за Южна България.

През октомври се извършва обследване на засетите вече посеви за наличието и вредната дейност на обикновената полевка. Икономическият праг на вредност на вредителя за житните посеви от фенофаза поникване до фаза братене е две активни колонии на декар. След прибирането на плодовата реколта от овощните видове в трайните насаждения се извършва торене с минерални или оборски торове. С цел опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници, внасянето на азотосъдържащи торове се допуска до 1 ноември.