Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълкови насаждения трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид. Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които разграждат мицела на гъбата.

След листопада, за намаляване на инфекциозния фон от струпясване, растителните остатъци трябва да се събират и унищожават. За редуциране на инфекцията от важно значение е качествената обработка на почвата през есента (на дълбочина 20-25см) и навременните профилактични пръскания.

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката, която може да компрометира напълно реколтата. Болестта се причинява от гъбния патоген Venturia inaequalis. Причинителят на струпясването зимува в растителните остатъци.

Първите признаци на болестта се появяват в началото на вегетацията - масленозелени петна покрити с налеп по долната повърхност на младите листа. По-късно петната се появяват и по горната повърхност на листата. Те могат да бъдат точковидни, кръгли и с неправилна форма. По листните дръжки петната са продълговати и елипсовидни. Силно нападнатите листа от струпясване преждевременно окапват. Патогенът поврежда цветовете, завръзите и по-рядко едногодишните леторасти. По повърхността на плодовете се образуват тъмно зелено-кафяви грапави петна с ясно очертана периферия, отделена с контур от здравата тъкан. Често поразените от патогена плодове са деформирани. При късни зарази болестта може а се развие и по време на съхранение на плодовете.

Зимното пръскане, преди набъбване на пъпките, се провежда с 2% бордолезов разтвор.

През периода от набъбване до разпукване на пъпките ябълките се третират профилактично с 1% бордолезов разтвор или с някой от посочените контактни фунгициди: Шампион ВП - 0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП – 0,15%, Купроксат ФЛ – 0,3%.

Следващото пръскане срещу струпясването по ябълката е във фаза цветен бутон. При чувствителните на брашнеста мана сортове (Червена Превъзходна, Златна превъзходна, Грени Смит, Джонатан, Виста Бела, Айдаред и др.) се препоръчва третиране с фунгициди, които са ефикасни срещу двете болести (струпясване и брашнеста мана); Строби ДФ – 0,02%, Скор 250 ЕК – 0,02%, Флинт Макс 75 ВГ - 0,02%, Шавит Ф 72ВДГ – 0,2% и др.

През периода на формиране и наедряване на завръзите (до големина на орех), се налагат сгъстени пръскания през 8-10 дни. Могат да се използват по-горе посочените препарати и фунгицидите Фонтелис – 0,075% , Хорус 50 ВГ – 0,05% и др.

През летните месеци в ябълковите градини с ниска степен на зараза от струпясване се провеждат пръскания с контактни препарати, а при висока степен е наложително третиране със системни фунгициди.
За ограничаване на късните зарази от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата, се препоръчва третиране с подходящ за целта фунгицид.

През вегетацията един и същ системен фунгицид не е желателно да се употребява повече от три пъти. Препаратите, които се препоръчват за борба със струпясването по ябълката са ефикасни и срещу струпясването по крушата.