Над 3700 нередности за повече от 377 млн. лв. по европрограмите от началото на програмен период 2014-2020. 

1358 от тях са по Програма за развитие на селските райони, като финансовото им изражение е в размер на 100 692 736.27 лв.

Това сочи доклад на проект на Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз за периода 2021-2027 година. Документът оценява риска от измами по настоящите програми с европейско финансиране и е в обем от 160 страници. 

Според доклада в ПРСР основни рискове са за манипулирани и неконкурентни оферти, проекти с един и същ консултант, с един и същ подизпълнител /доставчик/ оферент; изкуствено създадени условия за финансиране.

Заедно с програмата "Региони в растеж" Програмата за развитие на селските райони имат дял от над 52% от общото финансово изражение на констатираните нередности. Двете програми имат и най-много на брой нередности - 63% от общия брой на нередностите във всички европрограми.

В Програма за морско дело и рибарство са установени 6 броя нередности на стойност 11 908.91 лв. От тях една е с подозрение за измама. Като типология се очертават случаите на избор на изпълнител, рисковете са свързани с определяне на пазарните цени на
активите, предложени за финансиране по конкретните проекти.

Основната цел на Стратегията е през програмния период 2021-2027 г. да продължат усилията за подобряване на превенцията, разкриването и противодействието на нередностите и измамите в приходната и в разходната част на бюджета на ЕС. Според авторите й, едновременно с това е необходимо да бъде постигнато значително намаляване на нивото на корупция, което да намери отражение във възприятията на обществото.

В документа се напомня още, че макар и броят на докладваните измами да е по-малък от средния за 2018 г., то финансовата им стойност, сравнена с тази за 2017 г., е нараснала със 183 %, по данни на доклад на ЕК от 2018 г. към Европейския парламент и Съвета за защита на финансовите интереси на ЕС. Броят на докладваните нередности за 2018 г. е намалял с 25 % в сравнение с 2017 г., но финансовата им стойност се запазва - около 2.5 млрд. евро. 

За първи път в историята на Съюза измамите със средства от фондовете на ЕС ще бъдат преследвани по наказателноправен път от наднационален орган - Европейска прокуратура. Друг нов момент е включването в ресора на един от еврокомисарите (Йоханес Хан), координирането на борбата с измамите.

Коментари и бележки по проекта на Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз за периода 2021-2027 година могат да се депозират до 18 октомври.