Фиданки се предлагат в някои разсадници и у нас
Скорушата е малко познат овощен вид, който се среща рядко в любителските градини. Напоследък обаче започнаха да се предлагат дръвчета в някои овощни разсадници и градинарите започнаха да се интересуват от него.
Скорушата е овощно дръвче, което може да достигне височина до 20 м. Цъфтежът е през април-май. Плодовете са подобни на ябълка, а някои и на круши, но доста по-дробни, зелено-кафеникави, често от страната, която се огрява от слънцето, червеникави.
Неугнилите плодове са твърди и не стават за консумация, за целта трябва да дозреят (по подобие на мушмулите). С узряването омекват, стават бежово-кафяво на цвят, нежни и с много приятен вкус
Узряването става постепенно - от средата на август до средата на октомври. Препоръчително е плодовете да се берат в пълна зрялост. Тогава и угниването им протича по-пълноценно и качествено.
Дозряване
* Процесът на угниване при домашни условия, при обикновена температурата протича от 2-3 до 7-8 дни.
* Късно узрели плодове (през октомври), поставени в хладилник, угниват доста по-бавно. Затова ако се държат там, могат да се съхраняват около 2 месеца.
* Плодовете могат да се държат и в други помещения - изби, килери и др. Там дозряването също става по-бавно.
Плодовете на скорушата се определят като деликатес
Коментари