В градината ви вероятно има много цветя, но ще стане много по-ефектно, ако освен цветните лехи подредите и градина с контейнери . Тя е оригинална и е елемент от ландшафтния дизайн, който е популярен днес.

Стилни и елегантни тези мини-композиции допълват декорацията на градината и я обвързват в един ансамбъл. В същото време това е идеалният начин за бърза „промяна на обстановката“.
С ваша помощ те могат да „пътуват“ из двора през целия сезон, като всеки път променят външния му вид. Такава подвижна градина обаче ще украси не само парцела, но и терасата, и балкона в градския апартамент.

Принципи на изграждане

Растенията не се поставят на случаен принцип. В противен случай това няма да е градина, а просто набор от саксии. Трябва да има център на композицията, а също подчинени и помощни обекти.

* Центърът на композицията се определя по следния начин: ако всички контейнери са в една и съща цветова схема, тогава центърът е този, в който се намира най-изразителното растение. И ако всичко е с шарка, центърът ще бъде най-яркият. Поставя се в средата на композицията, ако стилът на градината е класически, или асиметрично, ако стилът на градината е ориенталски или модерен.

* 3-4 от най-изразителните контейнери се поставят в непосредствена близост до "центъра" ("изразителността" също се определя от декора или растенията), но не в редица и не в строг кръг, а на различно разстояние от центъра. А останалите, по-малко ярки и големи, визуално "балансират" цялата композиция.

КОНТЕЙНЕРИТЕ В ГРАДИНСКИЯ ДИЗАЙН

Декорация на сенчести зони 

Ако искате например да украсите сенчеста зона за отдих преди пристигането на гостите, просто поставете там група саксии с ярки цветя.

Сами по себе си тези цветя не биха могли да станат украса на такъв обект, ако са засадени в земята до него, тъй като без достатъчно осветление те не могат да цъфтят там. А контейнерите ви позволяват бързо и лесно да маскирате и най -"безнадеждните" места.

В цветните лехи 

Тази техника ще бъде подходяща, когато някои от цветята, растящи на лехата, вече са избледнели и спешно трябва да затворите празните места. Той е особено ефективен, след като пролетните луковици избледнеят : те дори нямат зеленина през втората половина на лятото.
Контейнерите могат да се поставят и в прецъфтяла леха.

В местата за отдих 

Контейнерните градини са най-често разположени на места за почивка ( вътрешни дворове ), настилки, тераси или открити балкони, ако има такива, в градината.

На балкона 

Контейнерната градина е единственият начин да "озелените" балкона си и да го направите ярък и интересен.

"Модул" за тревата 

Ако поставите цветя на моравата, като групирате контейнери поставени близо един до друг, получавате своеобразен „градински модул“. Друг вариант е да ги поставяте на интервали и да разпръсквате ярки счупени плочки между тях.

Цъфтяща стена 

Можете да подредите подвижна цветна градина по стените на сградите и върху градинските прегради и огради. Колкото повече цветя, толкова по-красиво. А вертикалното градинарство си е цяла отделна тема.