Това показва скорошно проучване на нидерландската банка ABN AMRO
Недостигът на работна ръка и устойчивото производство на храни са основните двигатели на растежа. ABN AMRO е проучила и картографирала световния пазар за дронове, роботи за доене и хранене, полеви роботи, автономни трактори и свързани машини, хардуер и софтуер за анализ на данни.
Според изчисленията и оценките на банката, съществуващият световен пазар за този agritech сектор
възлиза на 6,2 милиарда евро
Недостигът на работна ръка, засилен от ефектите на Covid-19 пандемията върху международните пътувания на мигранти и сезонни работници, както и изискванията на потребителите и законодателството за устойчиво производство на храни са основните двигатели на растежа за очаквано удвояване през 2025 г.
Средногодишният ръст ще бъде 15%
Сега нидерландските производители имат пазарен дял от 11% (715 милиона евро), главно благодарение на доминиращите пазарни дялове в роботите за доене и хранене с Lely на преден план. Общият оборот на нидерландската agritech технология е в състояние да нарасне до 2,5 милиарда евро през 2030 г. със среден годишен ръст от 13%. ABN AMRO също сигнализира за съществуващи фактори, които се месят в растежа и възможностите на нидерландските селскостопански роботи. Това са законодателство, разпокъсани знания и недостатъчен достъп до субсидии, финансиране и частен капитал.
В началото на 2020 г. 18% от нидерландските фермери и оранжерии възприемат недостига на работна ръка като пречка. Въпреки че сега това е спаднало до около 14%, то все още е значително по-високо от малкото над 3% преди четири години. Производителят на аспержи Cerescon дори сигнализира за
30% липса на работна ръка за ръчно събиране на аспержи
по-рано тази година. Поради недостига разходите за труд също се увеличават, което води до по-голям интерес към роботизирани решения от страна на фермерите и оранжерийните производители.
Нарастващото световно население и нарастващите средни и висши класи трябва да доведат до все по-ефективно производство на храни от намаляващите налични площи, подходящи за целта. Предпочитанията на потребителите към устойчиви и органични храни, както и законодателни разпоредби за намаляване на количествата химикали, торове и антибиотици за защита на културите (като Стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“), оказват допълнителен натиск върху производството на храни, но също така вероятно ще ускорят интереса на фермерите към роботизацията.
Коментари