Трябва ли да се тревожите за теглото на своя мъркащ приятел?

Допълнителното тегло може да намали качеството на живот на вашата котка. Ще ви дадем малко насоки как да оцените състоянието ѝ, да контролирате приема на калории и да ѝ помогнете да отслабне. Това включва да се уверите, че се упражнява много и не преяжда. Можете да помогнете на дебела котка да отслабне, но профилактиката е по-добрият вариант.

Животните с наднормено тегло вероятно ще го възвърнат в бъдеще. В тази категория влизат всички с повече от 15% над идеалното им тегло, а за затлъстели се считат онези с повече от 30%.

Трябва да можете лесно да усещате ребрата на котката си, когато леко ги погалите по тялото. А когато ги гледате отгоре, трябва да виждате ясно талията.

Животните на възраст под две години са по-малко склонни да наддават на тегло. Между две и 10-годишна възраст котките използват по-малко енергия, така че са по-изложени на риск от затлъстяване. По-възрастните - над 12 години, обикновено са с тегло под нормата.
Стресът може да бъде фактор при котките с наднормено тегло. Ако вашият любимец влиза в тази категория, помислете за диетата, начина на живот, околната среда и разположението на купите за храна и вода.

Рискове за здравето

Наднорменото тегло може да попречи на котката да се движи или да се грижи правилно за тоалета си. Освен това затлъстяването носи със себе си склонност към проблеми със ставите и повишен риск от развитие на заболявания , свързани с теглото, като захарен диабет и пикочни инфекции.

Помогнете ѝ да отслабне 

Ако котката ви е с наднормено тегло, попитайте вашия ветеринарен лекар за съвет относно подходящ режим на хранене, за да сте сигурни, че получава достатъчно хранителни вещества, без да бъде прехранвана.

Ежедневното претегляне на храната е полезен начин за контролиране на порциите. Някои сухи храни се доставят с мерителни лъжички, но те са лесни за препълване.

Ако искате да давате на котката си лакомства, намалете количеството нормална храна, която предоставяте.
Никога не оставяйте котки с наднормено тегло да гладуват и не ги поставяйте на „катастрофални диети“. Всеки период от време без храна може да бъде потенциално опасен. Бавната, стабилна загуба на тегло е най-добрият вариант. Може да отнеме до една година, докато силно затлъстяла котка достигне идеалното си тегло.

Трудно е да се забележи промяна в теглото при животно, което виждате всеки ден, така че редовното претегляне е полезен начин за проследяване на напредъка. Вашият домашен любимец вероятно няма да седи неподвижно на кантара, затова претеглете транспортна клетка или себе си и след това направете същото с котката, за да получите теглото ѝ. Другият вариант е кантарът във ветеринарната клиника.

Ако имате няколко 

Да помогнете на котката да отслабне, когато имате още мъркащи приятели и съответно други налични източници на храна, може да бъде сложно. Чрез хранене на домашния любимец с наднормено тегло в друга стая, можете да дадете време на останалите животни да ядат. Всяка неизядена храна трябва да се прибере, така че затлъстялата котка да не може да открадне остатъците.

Като алтернатива можете да поставите храната в картонени кутии с отвори, изрязани отстрани, които са твърде малки, за да може котката с наднормено тегло да се побере вътре Вашите домашни любимци може да се нуждаят от помощ при изучаването на новото местоположение на храната си.

Дивите котки обикновено са единаци, така че животът с други себеподобни (дори братя и сестри) може да бъде стресиращ. Стресът може да доведе до преяждане при едни и отслабване при други.

Не забравяйте упражненията 

Упражненията са важни за поддържане на здравословно тегло. Котките, отглеждани вътре, обикновено се упражняват по-малко и затова може да са по-склонни към затлъстяване. Те също могат да страдат от стрес или скука, което от своя страна да доведе до преяждане.

Поставянето на порцията в топка за хранене може да насърчи котката ви да работи за своя достъп до нея. Уверете се, че сте поставили част от нормалната им порция в топката и не давате неволно допълнителна храна.

Играта с вашата котка също e начин за упражнения и възможност за свързване помежду ви.