Обожавате ли аромата на пресни ягоди и малини? Усещате ли узрелите боровинки и къпини да се топят в устата ви? Гарнирате ли сладоледа и сладкишите с уникални свежи сладка? Ако е така, то най-вероятно вече познавате продукцията на Ферма “Отбрани”. Зад цялата феерия от техни вкусове, цветове и аромати стои всеотдаен труд, години на проучвания на сортове и внедряване на високи технологии и автоматизации в лицето на системата Ondo, които правят откритите масиви в землището на с. Медовина, област Търговище, най-конкурентоспособните в България и региона.

Фермерът Найден Петров създава своето стопанство преди 20 години само с няколко декара малини. Следват много години на трупане на опит и сериозна работа. С всяка изминала година декарите на стопанството се увеличават все повече, а плодовете, които се отглежат там стават по-разнообразни. Към момента стопанството се е разширило до близо 900дка и има постоянно наети 30 служители, като през летния период, когато работата е най- много, броят на наетите стига до 300 човека на ден.

„Решихме да инсталираме Ondo, защото желаехме да автоматизираме процеса на поливане и торовнасяне. Очаквахме целият процес да стане по-лесен, по- бърз и по-точен. Доверихме се конкретно на екипа на Ondo, защото още при първите консултации с тях видяхме колко лесни за управление са техните програми. Те имат над 10 години опит и екипът им се състои от изключителни експерти както в областта на земеделието, така и в областта на софтуера и хардуера”, обясняват от фермата.

Ondo е иновативно решение, състоящо се от хардуерно устройство(супер компютър), което се инсталира в стопанството с интегриран специализиран софтуер, чрез който се контролират процесите, свързани с напояване, прецизно торовнасяне, както и мониторинг в реално време. Така се дава възможност на земеделските производители да проследяват и управляват в реално време своите площи от мобилно устройство или компютър, без да е необходимо да имат специфични технически познания и без да са постоянно на терен.

Системата Ondo, която е инсталирана върху 100 дка малини на фермата „Отбрани” включва напояване, прецизно торовнасяне и система за разбъркване на торове с въздух - ОNDO Air bubble jet.

„Макар от скоро да ползваме системата всеки ден се убеждаваме, че сме направили правилния избор. Управляваме поливането на насажденията си от телефона, още преди дори да сме стигнали до фермата. Всичко се случва изключително лесно и бързо, по този начин пестим разходи за вода, което е от изключителна важност за нас. Едно от най-съществените неща за плодовете, които отглеждаме, е тяхното напояване. То не трябва да бъде нито прекалено малко, нито повече от необходимото. Със системата Ondo този процес е изключително прецизен, а когато работим толкова внимателно с плодовете, те ни се отблагодаряват, като се увеличават добива. Друго предимство на системата е че отново изключително бързо дава сигнал за авария и съответно времето за нейното отстраняване се съкращава до минимално”, споделят още от ферма „Отбрани”.