Напомняме на градинарите, които имат проблем с вредителя

Кръгломиниращият молец е опасен неприятел, който напада и вреди по ябълковите дръвчета във всички райони на страната. Овощните дръвчета се нападат от няколко вида миниращи молци, но кръгломиниращият е с най-голямо значение.
При силно нападение на неприятеля може да се стигне до обезлистване на дърветата по време на самата вегетация.
Вредният стадии е гъсеницата, която може да минира не само листата на ябълката, но също така тези на дюлята, черешата, сливата, крушата, прасковата, вишната и кайсията.

През септември

опасността идва от третото поколение на кръгломиниращия молец. Летежът на пеперудите от това поколение започва в края на август. Яйцата се снасят поединично от долната страна на листата и най-често близо до главните нерви.
Излюпените гъсеници пробиват яйчената обвивка откъм страната, долепена до листа, и навлизат под горния епидермис. Те се хранят с паренхимна тъкан непосредствено под горния епидермис като се движат концентрично отвътре навън по тясна спирала, постепенно разширявайки мината, която стига до 1 см.
Напълно изхранената гъсеница прогризва сърповиден отвор и излиза от мината, търсейки подходящо място за какавидиране.
Гъсениците от трето поколение какавидират в бели вретеновидни пашкули, плътно наредени в пукнатините на кората и стъблото, клоните и клонките понякога и върху почвата, също така в плодохранилищата в ямките на дръжките и чашките на плодовете. Какавидите от това поколение остават да зимуват.

Какви са мерките

За да е ефективна борбата с кръгломиниращия молец, е важно да се съчетаят агротехнически и химически средства.

* Пръсканията започват още в началото на яйцеснасянето, като се използват инхибитори на хитиновия синтез.

* Контактните инсектициди се използват срещу излюпващите се гъсеници и при съвсем малки мини, докато гъсениците не се вгризали в листата. Важно е да се улучи моментът, защото след като гъсениците са в листата, нямат ефект.

* Добър резултат се получава при използване на препарати с проникващ или системен ефект като ланат 25 ВП – 0.08%. Други инсектициди, които могат да се използват за борба с кръгломиниращ молец са: Би-58 – 0.15%, децис 2.5 ЕК – 0.04%, суми алфа 5 ЕК – 0.02% и др.