Берете плодове? Кои са тънкостите

22 август 2020
Овошки
21501
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

От правилното и навременно прибиране зависи продължителността на съхранението им

Прибирането на плодовата продукция е финал на изминаващия сезон. Ако досега сте се грижили добре за дръвчетата, и при беритбата има тънкости, с които трябва да се съобразите.
Кога и как ще се приберат плодовете? От това в голяма степен зависи колко време ще издържат при съхранението им. Разбира се, здравният им статус се определя от цялостната грижа за дръвчетата през вегетацията – подхранване, поливане, както и опазването им от болести и неприятели.

Има три степени на зрелост: беритбена, консумативна и ботаническа

За любителите от значение са беритбената и консумативната зрелост.

* Беритбената зрелост е когато плодовете са достигнали характерните за сорта големина, форма и цвят. В този период те могат да се пренасят и на по-големи разстояния.

* Консумативната зрелост настъпва щом плодовете доразвият характеристиките на сорта, а плодовото месо стане по-нежно и по-приятно за консумиране.

При костилковите овощни видове - череша, вишня, праскова, кайсия и слива, както и при летните ябълкови и крушови сортове, дозряването протича много бързо и консумативната зрелост настъпва още докато плодовете са на дървото или веднага след беритбата.

При есенните и зимните ябълки консумативната зрялост е много продължителна - от 2-3 седмици до 2-4 месеца след беритбата. Затова срокът на прибиране при тези сортове не може да се определи по вкусовите качества на плодовото месо, тъй като в беритбена зрелост плодовете им са твърди, тръпчиви и безвкусни.

Да не се избързва, да не се и закъснява

При някои сортове ябълки плодовете не нарастват и не узряват едновременно. Това налага те да се берат на няколко пъти.
За ориентир на беритбата служи, когато започнат да падат здрави плодове, които не са червиви.

При узряването на плодовете между дръжката и клончето се образува отделителен корков слой, който улеснява откъсването. Това правило не важи за Златна превъзходна, Айвания и други, които се държат здраво на клончетата дори и когато са узрели.

Както ранната беритба, така и късната не са препоръчителни.

* Ако се оберат по-рано плодове, те остават дребни и с влошени вкусови качества.

* Когато се забавите, най-едрите плодове окапват. Освен това те се съхраняват трудно. В плодовото месо се появяват кафяви ядки, а по кожицата - кафяви петна.

При някои сортове се получава по-бързо презряване, което също намалява вкусовите им качества. Засилва се чувствителността им към гниене, брашненост, омекване и потъмняване на месото. При съхранението се появяват повреди от ниски температури, джонатанови петна, встъкляване, кафяви петна по кожицата и други.
Късно обраните плодове трябва да се консумират веднага.

Много важни 4 правила

* Необходимо е да берете плодовете много внимателно. Те трябва да са със здрава кожица, да не са натъртени, да нямат повреди, за да се запазят по-продължително.

* Най-добре е да се поставят в касетки или съдове, където ще се съхраняват. Може да се наредят и направо на стелажите в избеното помещение.

* Плодовете не се берат след дъжд или след роса, т. е. да не са мокри.

* Паднали на земята и наранените плодове се отделят и се консумират незабавно.

На финала на зреенето

През последните фази от развитието на плодовете те нарастват и се оцветяват интензивно, променя се и химичният им състав, който определя вкусовите им качества.

Ето защо, ако се избърза с беритбата, добивът намалява, а качеството на плодовете се понижава. Освен това по-ранната беритба на някои ябълкови, крушови и прасковени сортове увеличава чувствителността на плодовете на някои физиологични заболявания по време на съхраняването.

При закъсняване с беритбата също има негативи. Въпреки че по-късно обраните плодове са по-едри, по-добре оцветени и с по-добри вкусови качества, те съхраняват по-трудно. Част от плодовете, обикновено най-едрите, преди беритбата опадват и се нараняват.

Подходящи срокове за прибиране

Сроковете на беритба на плодовете се определят по някои показатели - промени в оцветяването на кожицата, плътност на плодовото месо, съдържание на скорбяла в плода, здравина на закрепване на плода за клонката и др.

За любителите най-лесният ориентир е промяната на основния цвят на кожицата и откъсването на плодовете от клонките.

Избледняването на основния зелен цвят на кожицата, преди да се появи жълт оттенък, е добър показател за настъпване на беритбената зрелост при повечето ябълкови и крушови сортове. При ябълковите сортове с интензивно червено оцветяване обаче този показател е неточен, тъй като основният цвят почти не се забелязва при настъпване на беритбената зрелост.

При костилковите овощни видове плодовете се берат обикновено когато добият типичните за сорта оцветяване и вкусови качества. Кайсиевите и прасковените сортове не узряват едновременно, поради което плодовете се берат на няколко пъти.


МАЛИНИ 

Беритбата на малините се извършва когато плодовете са изцяло обагрени, но все още не са омекнали. Те се берат много внимателно, като се избягва нараняването им.

Още от Овошки
0

Плодовете на аронията са източник на антиоксиданти повече от останалите ягодоплодни видове. Освен това съдържат и витамините С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни

0

Сортът е български и се отглежда предимно в Южна България, сред стандартите е. Дървото е силнорастящо. Сортът е добър опрашител. Опрашва се добре от Джонатан

0

Флорина  Сортът е американски, пренесен е отдавна у нас. Разпространен е в повечето райони на нашата страна. Дървото има силен растеж и е много родовито

0

Растението не е взискателно, отглежда се лесно Касисът е сравнително непретенциозна ягодоплодна култура. Може да се отглежда в цялата страна. А хранителните качества на плодовете на касиса са добре

0

Сладковишната расте умерено, встъпва в плододаване на 4-тата година след засаждането. Сортовете, които се срещат у нас зреят през първото десетдневие на юни

Последни новини
0

Ягодоплодният вид е един от най-непретенциозните Аронията е овощен вид, който може да се отглежда почти навсякъде у нас. Растението е храст, който достига височина 2.5–3 метра

0

В по-топлите райони на страната, когато времето през декември е подходящо, може да се засяват моркови. Тази зимна сеитба осигурява продукция от моркови

0

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време, с временни разкъсвания и намаления на облачността. На отделни места в Югозападна България ще превали дъжд, съобщават от НИМХ

0

Това е достъпно, мобилно и възпроизводимо решение за отглеждане на култури в градовете До 2050 г. се очаква глобалното търсене на храна при сегашните темпове на растеж на населението да бъде с 60-70%

0

В резултат на COVID пандемията през първите шест месеца на тази година средните заплати падат или растат по-бавно в повечето страни по света, показва нов доклад на Международната организация на труда

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По никакъв начин не трябва да пием медикаменти, които подсилват имунитета, без изрично лекарско предписание и след направен тест за липса в организма. Това заяви в предаването "Здравей, България" на Нова имунологът проф. д-р Доброслав Кюркчиев. По неговите думи имуностимулиращите средства са капан. Ваксина е добре да си сложат хора от рискови

Двама български треньори има в топ 10 по брой мачове на специалистите от чужбина, които са работили в украинското футболно първенство. Лидер е румънската легенда Мирча Луческу, който дълги години води “Шахтьор” (Донецк), а сега е начело на “Динамо” (Киев). Той има на сметката си 367 мача. На втората позиция е Николай Костов

Няма конфликти между земеделското и регионалното министерство. Имаме чудесна комуникация с екоминистерството. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в „Тази сутрин“ по bTV по повод на думите на колегата ѝ,  отговарящ за околната среда и горите Емил Димитров, че има противоречия между нейното ведомство и МРРБ за язовирите „Ахелой“ и