Земеделците настояват за по-строг контрол върху вноса на грозде от съседните държави

Силна реколта от грозде очакват стопаните от село Брестовица, където са най-големите лозови масиви в Пловдивско, съобщава БНТ. Изградената през миналата година Противоградна площадка, изградена миналата година, е опазила насажденията от бури и градушки. 

"Тази и миналата година бяхме пожалени от буря и градушки, тъй като е изградена нова градозащитна площадка и тя доста помогна да няма неприятности с времето." казва Асен Шопов, който отглежда 85 декара десертни лозя край Брестовица

Около 50 ракети са изстреляни този сезон от площадката, а времето е много динамично, обяснява дежурният ракетострелец Илко Стоянов "Още на втората смяна ми се наложи да стрелям. Още април месец, на 30 април фактически. Това е самото начало на сезона", съобщава той.

Въпреки добрата реколта лозарите се опасяват за пласирането на продукцията.  Епидемичната обстановка, довела до спад в туризма, драстично е намалила търговията с десертно грозде по морето, където е основният пазар през август. "Заради ситуацията с вируса вносът от Гърция е намалял и това пък се надяваме, че благоприятства хората да изберат българското - ако това се случи няма да има проблем.", подчертава кметът на Брестовица Любен Радев

"Моят апел към българския народ е да избере българската традиционна вкусна продукция, която се предлага в момента на пазара.", допълва Шопов.

Лозарите от Брестовица искат повече контрол върху дейността на прекупвачи-вносители, които се представят за земеделски производители и злоупотребяват с облекченията им.