* По време на плододаването е важно доматите и пиперът да се напояват всяка седмица, разбира се, ако не вали дъжд. Доматите, колкото по-често се поливат, толкова по-бързо зреят. Все пак с поливките не трябва да се прекалява, тъй като може да се получи и негативен ефект.

* За краставиците е много важна въздушната влажност, затова трябва да се поливат по-често. След като започнат да плододават – това се прави на всеки 2-4 дни, но с по-малки поливни норми, и при възможност - чрез дъждуване.

* Празът се нуждае от вода през целия вегетационен период. Лехата се полива редовно, като честотата на поливките се съобразява с времето през периода.

* Лукът каба също е влаголюбив. При него обаче поливането трябва да спре около месец преди изваждането му.

* Градинският фасул е умерено взискателен към водата. Но при добро и редовно напояване дава по-висок добив, а чушките не образуват конци, ако са предразположени към това.

* Салатното цвекло развива добра коренова система, която навлиза по-дълбоко в почвата, затова то не е много взискателно към водата.

* Листните зеленчуци – салата, маруля, айсберг и другите видове салати, както и спанакът, при недостиг на влага стават по-груби и кожести. Марулята и салатата при липсата на вода бързо стрелкуват.

Всички кореноплодни видове – моркови, репички, ряпа, коренов магданоз, целина и др., изискват равномерна почвена влага. При засушаване стават груби и безвкусни.