За мир и разбирателство в градината

Ако живеете в блок, пък и не само, със сигурност знаете колко е важно да се разбирате със съседите. Ей така, по комшийски да си пиете кафето или ракийката, да си помагате или поне да не си пречите.
Е, и в градината е същото! Цветята дават максимума от себе си, когато всичките им изисквания са задоволени. В това число, разбира се, влизат външните условия, но и компанията.

За да бъде красива градината, растенията не бива да се конкурират. Освен естетиката важно е и здравословното състояние, разбирателството и мирното съвместно съжителство между зелените съседи.

За съжаление розите доста често страдат от болести и неприятели. А какво по-хубаво от това компанията да брани слабия - „Един за всички и всички за един“.

Не забравяйте, че добрата циркулация на въздуха около и във вътрешността на розовите храсти е от първостепенно значение, когато създавате такива растителни съобщества. Каквото и да засаждате, независимо дали е малко или голямо, съобразете размерите му в бъдеще при оптимално развитие.

Внимавайте също да не нараните корените на „царицата“. За ориентир може да ви служи проекцията на короната, но в никакъв случай разстоянието не бива да бъде по-малко от една стъпка от основата на храста.

За красота
Цвят, форма и текстура - това са тайните на ландшафтните творци, когато създават шедьоври с живи растения.
Високи и стройни войници ще подчертаят заоблените форми на розите. Докато светлозелени, сиви или пурпурни храстчета в подножието ще акцентират погледа върху цветовете.
Засаждането на растения в група може да удължи цъфтежния период, стига да се съобразят сроковете. Така, докато розата си почива и набира сили за нова вълна от цветове, други няма да отсъстват.

За прикриване на несъвършенствата

С течение на времето се случва така, че основата на розовия храст да се обезлисти. Това не излежда красиво, но и лесно се прикрива с няколко друи растения. Например ароматните непета и лавандула, пъстроцветни карамфили, компактни сортове хемерокалиси и много, много други ниски цъфтящи или не многогодишни видове.
Освен принос към хармонията за окото, тези растения осигуряват засенчване на почвата около розата, а това води и до задържане на влагата на място. Както се казва, с един куршум- два заека.

Експлозии от цветове за един сезон

Няма по-раздаващи се цветя от едногодишните. С тях обликът на градината може да бъде различен всяка година, а даже и всеки сезон.
Важно условие за добруването на видовете е да имат сходни изисквания. Розите обичат слънце, отличен дренаж и обилна поливка. Затова идеални за зацветяване на подножието са хелиотроп, анелония, лантана, вербена, калибрахое, газания, а понякога и импатиенси, и хости.

Изборът на цветя-компаньони трябва да се ръководи от розата (размер, облистеност, изложение и т.н.).

За „защитна стена“ от неприятели
И друг път сме говорили за алелопатията и за способностите на растенията да си помагат, да се пазят, хранят, предупреждават и т.н.
Всички лукови култури са добре дошли в съседство с розата, а освен това се твърди, че засилват аромата на цветовете ѝ. Билките със сходни изисквания могат да отблъснат или объркат листни въшки, бръмбари и други неприятели.
А ако трябва да изброим поименно, то няма как да пропуснем танацетум, тагетес, маданоз, салвия, равнец, перовския, здравец и др.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ... 
 Според някои смели експериментатори доматите, засадени в непосредствена близост до рози, ги предпазват от заболяване с черни листни петна- една от най-страшните болести, засягащи нейно величество.