Сечката GEACUT 600 раздробява растителните остатъци след жътва със скорост до 30 км/ч, прави зърнопроизводителите конкурентоспособни

Без съмнение 2020 г. не бихме могли да наречем "година на житните култури" - по понятни климатични и други причини. Дали все пак тя няма да е по-благоприятна към пролетниците? Едва ли, казват стопани от Северна България и Югозапада, от североизточната част на страната и Тракия. Слънчогледът и царевицата са в съмнително състояние. Но все пак, ако не се развихрят тежки дъждове, градушки или не продължи сушата, евентуално от тях може да се прибере сравнително добра реколта. Затова и не са малко фермерите, които вероятно ще изпреварят нормалните агротехнически срокове и

ще започнат зелената жътва по-рано

За стопаните това е тежка грижа, но те не забравят, че след жътвата идва новият цикъл от дейности, свързани с основната подготовка на стърнищата за идващата сеитба, есенна или пролетна.
В машинните им паркове вече на предна позиция излизат различните инвентари - култиватори, плугове, продълбочители, брани, сеялки, торачки, пръскачки. В ожънатите от земеделците ниви трябва да влезе високо продуктивна, скоростна, прецизна агротехника. Такава, с каквато разполагат и техните конкуренти от другите страни на ЕС. Сред големия брой машини за различни почвообработки се нарежда и раздробителят, или както му казват още сечка. Познат инструмент, но употребяван не толкова често в практиката. Въпреки съветите на специалистите-агрономи...
Високодоходните редови култури

произвеждат дебел, жилав слой

от растителни остатъци, което прави управлението им твърде важно. За да се подготви по-бързо и по-ефективно подходящо семенно легло за сеитбата и сега, и през следващата пролет, спецовете препоръчват след жътва използването на сечки, които могат да режат и в трудни условия растителни остатъци бързо, чисто и напълно. Това е почвообработващо оборудване, предназначено за висока степен /85 %/ нарязване и натрошване на остатъците от жътвата с равномерна дължина от 6 -10 до 12 - 14 см.
В практически план раздробителят е многофункционален инструмент за подготовка на полето за сеитба. С преминаването му по стърнищата заедно с култивирането или продълбочаването се облекчава следващата почвообработка, т.е. дисковането, което директно се прилага в предсеитбените агротехнически мероприятия. Обичайно раздробителите са навесни /с триточкова навесна система/ и прикачни, с твърда рама или сгъваеми. Сечките могат да бъдат с един, два, три, пет и повече режещи апарати /работни тела, валяци/ със стоманени ножове от високоякостен материал.

Те се агрегатират с трактори от 50 до 250 к.с.

Работната ширина е от един метър /с един валяк/ и до 8-10 м когато се работи с 3 и повече валяка. Имат различни размери и тегло, съответстващи на високата им производителност. Тя варира от 10-12 дка/час до 100-150 дка/ч в зависимост от терена и културата при скорост от 15 до 20 км/ч. Екологични и щадящи почвата машини, те не увреждат корените на растенията. По този начин се съхранва азота в земята. Тези качества и особености на сечката осигуряват висока ефективност при обработката на стъбла и остатъци от слънчоглед, царевица, зърнени култури, рапица, тютюн, памук и др.
Един от най-големите и тежки модели раздробител /сечка/ е GEACUT 600 на испанската фирма SАСНО, производител на тежкотоварни ротационни инвентари. В същотото време той е

високоскоростна прецизна машина

С него може да се обработват растителни остатъци на стърнища и със скорост 30 км/ч, уточнява известният експерт и дилър на агротехника Николай Ангелов, вносител на инвентари, конкретно на иновативни модели сечки. И добавя, че именно интелигентното инженерно решение позволява на машината да работи с по-високи скорости от обичайните.
Марката е добре позната в България и нейни машини се ползват от нашите по-едри земеделци, които обработват около и над 10 000 дка земя. Сечката тежи 5,2 тона и с това достатъчно "въздейства" върху растителните отпадъци при леки и средни почви. При по-тежки почви във всеки един от трите режещи валяци може да се добавя воден баласт и с това да се увеличи теглото й на 7 тона. За да бъде използвана в целия й капацитет и възможности сечката трябва да се агрегатира с трактор с мощност 200 к.с. и нагоре.
Обикновено машината работи в зависимост от нуждите и състоянието на стърнището с 20-25 км/ч. Но работната й скорост може да достигне на полето до върховите 30 км/ч, което е

важно за преодоляване
на фактора "време"

подчерта Николай Ангелов. Тази скоростна сечка има по-ниски експоатационни разходи в сравнение с конвенционалните култиватори. Това е естествен резултат от по-високата продуктивност и по-ниските разходи за поддръжка. Така земеделецът на полето отделя по-малко време за ежедневна поддръжка. Нещо повече. Сечката SАСНО преминава от работно положение в транспортно само за минути и така фермерът извлича повече полза и продуктивност от всеки работен ден.
Ангелов отбеляза предимствата й като премиум машина и подчерта, че тя е или самостоятелен инвентар, или иновативна приставка към култиватири, продълбочители и др. Успешно се използва за нарязване на растителни стъбла и отпадъци след жътвата и на есенници, и на пролетници, т.е. всичко по стърнището, като се осигурява пълно

раздробяване и смесване
на растителната маса

Създава се среда на активно естествено разграждане на остатъците вследствие на специфичния и ефективен контакт с почвата.
Раздробителите са продуктивно решение за следжътвения период. Те не нарушават почвената структура, обратното, способстват за по-бързото угниване на растителната маса след жътвата. С високата скорост на обработка на стърнищата, освен всичко останало, се избягва или се намалява значително употребата на пестициди и химикали. Така сечката подготвя и оставя нивата в състояние за най-добра работа на сеялката. Което отговаря на променящите се условия на полето, уточнява спецът.
Предстоят комплексни агротехнически мероприятия за подготовката на успешна есенна, а по-късно и пролетна сеитбена кампания. Важното е да се мисли рационално, навреме и точно да се преценят нуждите и възможностите и да се вземе най-правилното решение за закупуване на продуктивна техника. Само така фермерите могат да неутрализират негативните последствия от пандемии като COVID кризата, природните и пазарни катаклизми, които се развихриха в последно време по българските земи.