Коластрата на по-възрастните крави в сравнение с тази на юниците се характеризира с по-широк спектър на антитела, с по-висок титър и по-висока бактерицидна активност. Затова е по-добре коластрата на по-възрастна крава да се използва за захранване на телета на юници.

Как да замразите коластра? Първата издоена коластра от възрастна крава със здраво виме се разпределя в 2-3-литрови съдове и бързо се замразява и температура -18-20 градуса във фризер. При тези температури спира метаболизмът на микроорганизмите и действието на ендоферментите, което на практика напълно предотвратява загубата на хранителни вещества по време на съхранението й. Стабилни остават такива показатели като рН, съдържание на мазнини, белтъчини и сух безмаслен остатък. При замразяване на коластрата се запазват важните имуноглобулини.

Предвидливото замразяване на коластра дава възможност да се изхранва лятна, по-качествена коластра на телета, родени през есенно-зимния период.