Различните лица и вкусове на солта ще покаже кулинарна работилница на 7-ми август от 18:00 часа в Морската градина в Бургас. Ателието е по проект "Твоята Храна" за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата и е част от Панаира на солта, който ще се проведе не по традиция на Атанасовското езеро, а в града. 

Панаирът ще "донесе" всички видове сол от езерото, а музика, артисти, вкусна храна и напитки ще поддържат добрата атмосфера.

От кулинарната работилница още ще можем да разберем неочаквани приложения на солта в кухнята, включително как да съхраняваме успешно храната си. Водещ на работилницата е Елина от Кулинарен клуб АМКО, чиято страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно. 

Ателието „Солта“ ще разкрие рецептите за солен карамел, фурми с ядки, шоколад и солни кристали, сух домашен зеленчуков бульон, чеснова паста, босилеково песто и бърза туршия със сезонни зеленчуци. Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20. Изисква се регистрация.

На Панаира на солта ще има и занимания за деца със сол, дегустация на различни видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия „Пастаряни“ (на 7 август) и на филма на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Средиземноморие“ (на 8 август).

Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между Човека и Природата. Превърнато в началото на миналия век като промишлена зона за солодобив, днес Атанасовско езеро е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но висока екологична, социална и културна стойност. Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовско езеро като ценна природна територия. Процесът на солодобив в Атанасовско езеро е много сложен и бавен, и зависи изцяло от климата. Морската вода се трансформира в кристали сол за около 4 месеца и „бялата жътва“ или нейното събиране започва в началото на август.

Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социални, икономически аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това. Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез инфо материали, интерактивни занимания и игри. Проектът се изпълнява от Фондация "Биоселена" и е съфинансиран от Европейския съюз.