Селата Доброглед, Зорница и Любен Каравелово ще са на воден режим до средата на септември. Ограничение на потреблението влиза от понеделник, 10 август. Сред причините са драстично намалелите запаси във водоемите, от които се снабдяват селата, след сухата зима, увеличеното потребление, както и остарялата водопроводна мрежа, по която загубите на воден ресурс са почти наполовина, обясни инж. Димитър Денев от ВиК-Варна, отговарящ за район Аксаково, съобщава Радио Варна.

Най-малко 2 300 човека ще бъдат засегнати от режима. Специална заповед ще въведе ограничения за потреблението на вода – тя ще бъде само за питейно-битови нужди и ще бъде забранено ползването й за градинско напояване, миене на автомобили и т.н. Междувременно част жителите на Доброглед са направили сериозни инвестиции за помпено-ходрофорни системи, за да се справят с безводието, става ясно от жалба, изпратен до водното дружество. ж.Красимира Дянкова
Загубите на вода от водоизточника до потребителя са почти 50 %.
В Доброглед отдавна не е имало режим на водата, защото преди 10-на години изградихме допълнителен водоем за акумулиране на водни количества, съобщи заместник-кметът на Аксаково.
За село Зорница има миналата година е подписан договор за изготвяне на проекти и подмяна на довеждащите водопроводи, към днешна дата проектите са готови и е издадено разрешение за строеж, който ще започне най-вероятно през септември, каза още Дянкова.
За Любен Каравелово, което е най-голямото от трите села и е с над 1 700 жители, през последните две години е бил подменен изцяло довеждащия водопровод от каптажите до водоема на селото, който е с дължина 2 км.