Лавандула и лавандин

04 август 2020
Цветна градина / Полезни съвети
23769
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

Много е изписано за това прекрасно и ароматно растение, но и винаги има какво още да се каже за него. Ако трябва да започнем от А и Б за лавандулата, то трябва да кажем, че произхожда от страни със средиземноморски климат, както и че именно поради тази причина има сортове, които не са подходящи за нашите условия.

Ароматката намира приложение в много направления - от лекарствената промишленост, козметиката и парфюмите до отблъскването на комарите и молците в дома.
Използват се предимно съцветията, цветовете и семената. Берат се основно във фаза масов цъфтеж. Тогава всички ценни съставки са в оптимални качество и количество. Лавандуловото етерично масло съдържа линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин и др.
Лавандулата притежава антисептични свойства, помага при лечение на кожни проблеми, изгаряния, ревматизъм и много, много други.

Основна характеристика на вида е сухоустойчивостта. Тя се дължи на дълбоко разположената коренова система и разпределението на кореновите власинки в почвения хоризонт. Висока почвена и атмосферна влажност са предпоставка за проблеми с патогени и лошо качество на реколтата.

Следващият важен фактор е директната слънчева светлина. Лавандулата не понася засенчване, а слънчевите лъчи (малко или много) отговарят за здравето на растенията и качеството на полезните съставки в тях.

На последно място е структурата на почвата, но не и нейните химични характеристики. Дори каменисти терени са подходящи, стига рН-то да е неутрално или алкално.
Лавандулата реагира отлично на органично торене, но с подхранването и особено с азота трябва да се внимава, защото оптимизира растежа, но влошава качеството.


Широколистна и теснолистна 

Съществуват около 30 вида лавандула в природата. Те са разделени в 3 групи.

Най-масово отглежданата лавандула е теснолистната. Тя обединява видовете L.vera, L.officinalis, L.angustifolia, L.vulgaris. Тe се характеризират с отлична студоустойчивост по време на покоя и сухоустойчивост. Проблем представляват резките температурни промени в началото на вегетацията, когато е възможно измръзване при минус 7-8 градуса. С успех може да се отглеждат повсеместно у нас.
Широколистната лавандула (видовете L.spica и L.latifolia) се отглежда по-рядко. Етеричното масло, което се добива от от тези видове е значително повече, но качеството му е по-ниско.

Лавандинът е естествен хибрид 

Получил се е при кръстосване между широколистната L.spica и теснолистната L.vera.

Той е доста по-едрогабаритен и мощен. Съцветията му са разположени на по-дълги дръжки, по-груби са и обикновено се разклоняват.

Лавандинът (L.hybrida) не е така студоустойчив и има нужда от по-богати почви. Препоръчително е да се отглежда в ниските места до 700 м надморска височина.

Етеричното масло, което се добива от него, е значително повече като количество, но качеството му е по-ниско.

Неправилните резитби са пагубни 
Цъфтежът на лавандулата вече поприключи, но трябва да отбележим, грешките в резитбите.
Когато цветовете се берат, не бива да се наранява младият прираст. Една погрешна резитба компрометира евентуален повторен цъфтеж през същата година, както и масовия през следващата.
Ако тази грешка се повтаря системно, само след няколко години иначе дълголетното растение умира от изтощение. Та, пазете младите листенца, колкото и незначителни да ви се струват на първо време.

Размножават се поне по 4 начина 
Засяването на семена е бавен и трудоемък процес, при който получените растения не винаги притежават еднакви качества. Този метод се практикува предимно в селекцията.
Вегетативните начини на размножаване основно са:

* чрез отчесване - прави се при по-стари растения или такива, които ще се изкореняват;

* вкореняване на зрели резници - дава малко на брой, но силни и сравнително големи растения;

* вкореняване на зелени резници - обикновено се извършва рано напролет преди сокодвижението да започне. Отнема около месец до образуването на корени.

* чрез отводи е рядко практикуван, но работещ метод.


Пестициди и торове обикновено не трябват

Културата рядко страда от болести и неприятели, а и враговете ѝ се броят на пръсти в сравнение повечето други етерично маслени или украсни растения.

Обикновено не се налага третиране с пестициди, както и системно подхранване с торове. От това става ясно, че лавандулата е доста подходяща за биопроизводство.

Въпреки принципно малкото проблеми обаче все по-често хоби градинарите, а и не само те, алармират за заболели и дори загинали растения. Трябва да стане ясно на всички, че отговорността за здравето на растенията започва още със семенцето и неговото производство. Патогени има навсякъде, но активизирането им се влияе най-вече от условията на средата и грижите.

Заразен посадъчен материал, заразена почва и поливна вода, както и неподходящи условия на отлеждане са основните причини за заболяване.

Преовлажняването, неподходящата почвена структура, силното подхранване с азот или органични торове са предпоставка за заболяване при много растения, не само при лавандулата. Избягвайте тези грешки.

Фитофтора – бич №1
Заболяването е опасно не само за лавандулата, но и за много, много други култури. Именно фитофтората (Phytophtora infestans) е отговорна за масовия глад през 1845 г. в Ирландия.

Патогенът, наред с други обитаващи почвата (фузариум, питиум, ризоктония, ботритис) има изразен характер. Отговорни са за т.нар. сечене на разсада.

Симптомите могат да се проявят по време на производството на разса в условия на висока влажност, както и по-късно през сезона, съвсем изневиделица, при възрастни растения.

Превенция и здрав посадъчен материал

Внезапно увяхване и отмиране на части от растенията през лятото, покафеняване под кората в основата, почерняване и некроза на корените са най-сигурният знак на заболяване.

При сериозни проблеми могат да бъдат предприети редица мерки от соларизация до третиране с фунгициди.
На същото място не бива да се засажда лавандула в близките години, както и други растения, които са поддатливи на патогените изброени по-горе.

Листни петна и жълти стъбла

Септорията е отговорна за образуването на петна със сферична форма и характерен черно-кафяв пръстен по листата на лавандулата. Фомозата пък причинява пожълтяване, засъхване и покафеняване на отделни стъбла.

Двете заболявания спазват определена цикличност и сезонност. Не са толкова опасни и рядко се налага третиране с химични препарати. Почистването на повредените участъци и естествената смяна на листата в повечето случаи са напълно достатъчни.

Има 3 основни неприятеля 
Лавандулата рядко се напада от неприятели. Всъщност тя има свойството да пропъжда редица насекоми от насажденията.
Възможните пълзящи и летящи врагове са пенещи цикади, горски скакалец и нематодите. Повредите и от тях са характерни, но рядко пагубни. Може би най-коварни са скритите в почвата галови нематоди, които унищожават кореновите власинки.
Силни нападения и от трите неприятеля могат да изтощат растенията и да компрометират цъфтежа. В такива случаи се прибягва до препарати за химическа защита.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Естествена и лесна за обгрижване Градината в селски стил изглежда е специално измислена за тези, които се стремят да сведат до минимум грижите и неприятностите с поддържането на двора

0

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

0

В градината ви вероятно има много цветя, но ще стане много по-ефектно, ако освен цветните лехи подредите и градина с контейнери . Тя е оригинална и е елемент от ландшафтния дизайн

0

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

0

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Последни новини
0

Ако научите какво казва, ще развиете по-дълбока връзка на доверие и уважение Кучешкият език на тялото включва поредица от уникални методи за предаване на емоции и намерения

0

Вирусната болест се проявява и през есента Ако овцата или козата ви получи обрив по кожата на устните, по устната лигавица, по ноздрите, клепачите или на друго място по тялото, значи

0

С конкурс „Наука с бъдеще“, Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения на млади учени-иноватори в областта на природните науки, здравеопазването

0

В малките градини, където мястото е ограничено, стопаните отглеждат една и съща култура на едно и също в продължение на години. Това често се прави при картофите

0

Държавен Фонд „Земеделие“ изплати 219 574 лева на 37 стопани по de minimis за компенсиране на щетите, които това лято пожарите в Хасково нанесоха, съобщават от пресцентъра на агенцията

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

21-годишният студент от Пулия Антонио де Марко призна, че е убил Даниеле де Сантис и приятелката му Елеонора Манта, защото им завиждал, че са твърде щастливи. Двойното убийство на 21 септември в град Лече, Пулия, на 33-годишния футболен рефер Даниеле и 30-годишната му годеница Елеонора шокира Италия заради изключителната си жестокост

Григор Димитров си върна на французин и започна с победа на "Ролан Гарос". Българската звезда в тениса натупа 6:3, 6:2, 6:2 Грегоар Барер,от когото загуби в Монпелие в началото на сезона. Бившият №3 в света имаше проблем със сервиса, а и няколко пъти скъса кордажа на ракетата си, което в последните години рядко се случва. "Условията не са лесни

Фирмата също се отказва засега, ще търси подкрепа от фармацевтите Инвестиционният проект за поставяне на машини за продажба на лекарства извън територията на аптека е прекратен от правителството. Причината - фармацевти от цялата страна и техният съюз обявиха, че законът не позволява реализирането на подобна идея