Вчера Европейската комисия преразгледа своята оценка за производството на мека пшеница, поради вече наличните данни за новата реколта. Крайната цифра е намалена с -0,6 млн. тона, в сравнение с предишната публикация.

И прогнозата за производството на ечемик беше преразгледана с -2 млн. тона.

Ситуацията с маслодайните семена не се е променила. Очаква се реколтата от царевица да нарасне само с 0,6 млн. тона. Тази оценка обаче идва преди сегашната гореща вълна, която вероятно ще повлияе на ситуацията във Франция този уикенд.

Въпреки спада на експортното предлагане, европейските оператори все още много внимателно наблюдават ръста на курса евро / долар. Всъщност новите данни за спада на БВП на САЩ, пряко свързани с кризата COVID-19, накараха страната официално да влезе във фаза на рецесия.

На този фон курсът на еврото се върна на най-високите си нива от май 2018 г. Ситуацията, която се счита за отрицателна за експортните дейности, от друга страна, е благоприятен фактор за вноса.

Договорът за рапица на Euronext от август 2020 г. изтича тази вечер. Но отворената позиция по този договор вече е много малка. Пазарът на растително масло се стабилизира след спадането на цените на палмовото масло в понеделник и вторник.

Износът от САЩ расте

Седмичният доклад за продажбите, публикуван от USDA, показа увеличение на износа на нови култури - соя, царевица и пшеница. Продажбите на новата реколта от соя надхвърлиха 3,3 млн. тона, което показва ясно увеличение на търговията.

Слабостта на долара спрямо много валути подхранва експортната активност по време на събирането на реколтата от пшеница и в контекста на очакваното увеличение на предлагането на соя и царевица в САЩ през 2020 г.

Експортната дейност, вече подкрепена от данните от миналата седмица, също беше подсилена от нови 1,9 млн. тона продажби на царевица за Китай, обявени вчера.

Този обем, който е три пъти повече от предходната седмица, ще бъде включен в отчета за продажбите следващата седмица. Тази ситуация позволи цените на царевицата в Чикаго да се стабилизират на нива, близки до ниските за годината, на фона на все още доброто развитие на културите.

Цените на пшеницата и соята се повишиха в края на търговската сесия в четвъртък след тестване на нивата на техническа устойчивост.

Високи цени на фуражната пшеница в Украйна

Различните натоварвания на пшеницата по време на развитието на културите могат да доведат до висок дял на фуражната пшеница в Украйна през тази година.

Докато проблемите със специфично тегло (в натура) се забелязаха след първите партиди прибрана пшеница, показателите за средно качество бързо се промениха положително с напредването на кампанията за прибирането на реколтата.

Така, дисконтът за фуражно качество на пшеницата, в сравнение с хлебното, което беше -високо от -10 $ в началото на прибирането на реколтата, сега е само -3 $, което показва недостиг на фуражна пшеница в украинските пристанища.

Традиционните вносители на украинска фуражна пшеница, а именно страните от Югоизточна Азия, вече могат да преминат към закупуване на царевица от новата реколта, поради сегашните високи цени на фуражната пшеница.