Ръст в производството бележат трайните насаждения

С 10,3%  по-висок добив очакват производителите на картофи тази година в сравнение със същия период на 2019 г. Това отчита министерството на земеделието в своя седмичен оперативен анализ за основните култури. 

Продукцията от пъпеши, дини, пипер и домати от открити площи изостава с между 23% и 81,4% спрямо година по-рано. Това е свързано донякъде с по-късното прибиране на реколтата тази година.

В края на кампанията по прибиране на ягодите от открити площи се отчита свиване на продукцията с около една трета на годишна база, поради съчетание от по-малко реколтирани площи и по-нисък среден добив.

Към 23.07.2020 г. са добити 15 751 тона оранжерийни домати и 21 433 тона оранжерийни краставици. В ход е второто зареждане с краставици и домати в оранжериите. Продължава реколтирането на открити площи, засадени с краставици и зеле, като до момента са прибрани съответно 1 929 тона и 7 612 тона.

Площи и производство от трайни насаждения

Увеличение на продукцията се наблюдава и при черешите и вишните -
респективно с 24,4% и 53,6% на годишна база. И при двете овощни култури се има нарастване както на реколтираните площи, така и на средните добиви. Още по-значителен ръст спрямо година по-рано се отчита по отношение на събраните количества сливи и круши - съответно със 76,9% и близо три пъти, но при тях кампанията е все още в начален етап.

Сериозно изостава обаче  производството на малини, кайсии и праскови -  с между 25% и 71,1% спрямо миналогодишното. При кайсиите и прасковите това е отчасти вследствие на по-късно прибиране на реколтата, а при малините се дължи изцяло на по-ниския среден добив.

Цени на плодове и зеленчуци

В рамките на последната седмица средните цени на едро на доматите (оранжерийни и внос) и ябълките на тържищата се понижават с между 4,1% и 8,7%. Същевременно, зелето поскъпва с 16,4%, а оранжерийните краставици и картофите от стара реколта – респективно с 1% и 3%. Към 24 юли 2020 г. цените на едро на зелето и ябълките продължават да се движат
значително над миналогодишните, съответно с 42,2% и два пъти. Чувствително поевтиняване спрямо година по-рано се отчита при зеления пипер и оранжерийните домати и краставици - от 13,8% до 58,3%, а незначително – при прасковите (с 0,8%).