Ефективна борба с уплътнените почвени слоеве с продълбочителите SIPTEC от НИКОМ-ЛТ

От всички производствени процеси и операции в отглеждането на земеделски култури продълбочаването оказва най-голямо влияние за премахване уплътняването на почвата и спомага за задържане на влагата в нея. Уплътняването на почвата е голям проблем за развитието на кореновата система на растенията, за баланса на съдържанието на влага и жизнената активност на почвените микроорганизми. Балансираното съдържание на влага и добрият поток на въздуха са основна предпоставка за бързото гниене на растителните остатъци. Кислородът, влагата и хранителните вещества са основните нужни елементи за почвените микроорганизми.
Когато се изменя строежът и структурата на почвата, обработката създава благоприятни условия за

поемане и задържане на влагата

от валежите. Водата прониква в дълбочина и дава възможност за съхранението й, без риск от изпаряване. Вертикалната обработка на почвата при продълбочаването дава гаранция за отлична проводимост на въздуха в нея, което е предпоставка за по-интензивно усвояване от културите на хранителните вещества (калий, азот, фосфор).
Продълбочителят е инвентар, който разрохква, раздробява и подравнява почвения слой с една работна операция. Работните органи

разрушават плужната пета

в почвата и осигуряват аерацията, която е необходима за оптимална почвоподготовка.
Продълбочителите SIPTEC серия RY предлагат отлична алтернатива на плуговете, както и добър избор за последваща обработка след оран или дисковане. За средния мощностен диапазон от 180-200 к.с. оптималният модел е RY7 със седем работни органа, работещи на дълбочина до 65 см в работна ширина 300 см. Рамата е изключително здрава с размери 120х120 мм, изработена от сплав с висока якост. Височината на рамата от земята е 92 см, което гарантира бързото и безпроблемно преминаване на почвената маса.
За избор на валяк след работните органи се предлагат класически двоен шипов валяк или

комбинация на шипов валяк с дискова секция

При необходимост от раздробяване на по-голям обем от растителни остатъци продълбочителят може да се комбинира с двойна дискова секция от агресивни вълнообразни дискове 560 мм или дискова брана с дискове 660 мм.
Усилените работни органи на продълбочителите RY създават необходимата проводимост на въздуха в почвата, раздробяват разораните долни слоеве и отлично смесват растителните остатъци. Остриетата могат да бъдат оборудвани с подсилени реверсивни ножове с волфрамово покритие или волфрамов карбид. Това

увеличава експлоатационния живот

и намалява разходите за поддръжка на машината. Моделът се предлага с болтова или хидравлична защита. Хидравличната защита гарантира безпроблемна работа в тежки и каменисти терени.
При почвообработка след жътва много добър избор, предлаган от производителя SIPTEC, е стърнищният култиватор серия DRACON 300. Моделът се състои от секция с 3 реда работни органи, секция с подравнителни дискове и режещ валяк за изравняване на терена. Култиваторът работи на дълбочина от 20 до 35 см, в зависимост от работните органи. Защитата е хидравлична, което благоприятства използването на стърнищния култиватор при каменисти почви. (БФ)

ДОПЪЛНЕНИЕ

НИКОМ-ЛТ АД, гр. Велико Търново е официален вносител на SIPTEC за България и поддържа на склад широкa гама от почвообработваща техника: продълбочители, дискови брани и култиватори. Всички машини могат да бъдат закупени с преференциални условия за финансиране.
Повече информация за продълбочителите и цялата продуктова линия на SIPTEC може да получите на място в базата на НИКОМ-ЛТ във Велико Търново.