Растителнозащитните мероприятия да се извършват при температура на въздуха не по-висока от 25 градуса

Драгомир Атанасов
агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат при горещо време с температури около и над нормата. В края на периода в Западна и на отделни места в Централна България отново се прогнозират валежи и условия за добро почвено овлажнение и добро развитие на пролетните култури. През изтеклия период в тези райони паднаха валежи със стопанско значение между 20 – 40 l/m2. В останалата част от страната отсъствието на валежи постави развитието на културите в условия на задълбочаващ се дефицит на почвена влажност.
През периода при слънчогледа ще протичат фенофазите цъфтеж и наливане на семената. При някои по-ранни хибриди, засяти в агротехнически срок, ще протича фаза узряване (агростанции Сливен, Любимец). При царевицата ще се наблюдават различни фази – при късните хибриди ще протича изметляване и цъфтеж, при средноранните изсвиляване и потъмняване на свилата, а при най-ранните хибриди царевица в части от Дунавската равнина (агростанция Павликени) ще се наблюдава млечна зрялост. При лозата ще се наблюдава фаза прошарване и омекване на зърната.
През периода условията ще са подходящи за извършване на сезонните агротехнически дейности, които са свързани с почвообработки на освободените от зимни житни култури площи – подметка на стърнищата с цел прекъсване на почвените капиляри и запазване на наличната почвена влажност, предсеитбена оран и обработки, третирания с тотални хербициди при силно заплевеляване (с корещни плевели като балур) на площите след жътва. При ябълковите насаждения и лозовите масиви продължават фунгицидните пръскания за предпазване от зараза и развитие на брашнеста мана. Растителнозащитните мероприятия да се извършват при температура на въздуха не по-висока от 25о С.