Изберете я според стила на градината

Арката не е просто някаква малка конструкция, която можете лесно да изградите във вашата градина. Видът на сводестия проход, обикновено обхванат от красива растителност, привлича вниманието, омайва и очарова.
Това явление е необяснимо, но по някаква причина, просто като видите арката в двора на съседа, веднага искате и вие да я имате - дори в още по-романтична версия.
Арката е чудесен акцент в дизайна на градината и най-доброто място за нея е на границата между две зони.
Например това може да е преходът от вътрешния двор към моравата пред къщата или от тревата в градината. Или от селския път - до вашата селска къща.
Можете да добавите изящна арка по много напълно различни начини.
Но основното е да изберете правилния вариант в синхрон с вашия градински стил.

Мащабна 
Първата версия на арката, която представлява сводест проход във висока ограда, е подходяща за солидна градина.
Вижте настилката, саксиите за растенията - всичко тук е голямо, широко и доста обемно.
По стил такава арка е подходяща за градини, имитиращи Средиземноморската Ривиера, както и за всеки от арабските стилове.
Тъмните нюанси на червено и жълто изглеждат особено шикозни. Например вино и охра.
Такава арка задължително трябва да бъде на място където има две достатъчно големи зони, тъй като голямата й височина и размер между две малки няма да са подходящи

Тухлен свод 

Друга версия на арката е тухлена постройка и е подходяща за природна градина, но доста елегантна.
Ще се съчетава добре с пейзаж в английския стил, който е един от най-разпространените в Източна Европа. Но може да се впише и във френската и италианската градини.
Най-често такива арки не са предназначени да отделят две различни зони, а са по протежение на алеи за разходка.
Такива арки понякога са изпълнени в античен, ретро стил и имитират старинни руини.

Ковано желязо 

Следващата арка от ковано желязо е много популярна и е ясно защо. Ажурните извивки, аристократичността и романтичният външен вид карат много хора да се спират на този вариант.
Такава арка може да се използва във всяка европейска градина.
Най-хубавото е, че, като преминете през арките, ще се окажете на красиво място - в цветна или розова градина или на красива поляна.

Нестандартна 

Тази версия на арката изглежда много странна в сравнение с другите, тъй като е нова тенденция в ландшафтния дизайн. Настилката под нея е направена от много големи камъни, боядисани в същия цвят.
Такава арка е подходяща за иновативна градина, където има и много други творчески решения. Или за много минималистична, където това ще бъде единственото цветно място.

Зелен тунел 

Широкият арков тунел е вариант, идеален за големи пространства. Под неговите сводове можете не само да направите пътека, но и да засадите цветна градина или да оформите храсти от двете страни.
Такава арка е подходяща за всяка традиционна градина, особено с нотка на средиземноморска естетика.
Този тунел ще е пълноправен елемент от декорацията и може да бъде разположен във всяка част на градината.

Пергола със свод 

Дървената пергола арка, въпреки много обикновения дизайн, си остава желана за много градинари, поради страхотната възможност да я обхванете с катерещи цъфтящи растения.
Такава арка сама по себе си няма стил и, когато е боядисана в различни цветове, може да бъде вписана във всеки градински стил.
Местоположението зависи от формата на градината, но най-често я поставят на най-видното място.

Арабски стил 
Този вариант е създаден от шаблонен лист желязо и ще изглежда страхотно във всяка модерна градина. Не забравяйте, че такава арка може да бъде боядисана и дори позлатена, което създава удивителен и много празничен ефект.
Всъщност тази опция може да се използва във всяка градина. Но в идеалния случай ще изглежда чудесно в градина с арабски елементи, където има много неща, изработени от желязо - като комплекта от мебели за хранене на снимката.
Такава арка може да се използва почти навсякъде поради тънкия материал. Вижте снимката - тук тя разделя малък вътрешен двор на две, създавайки уютно и интимно място за чаени партита.