Пчелната-майка е най-важният индивид в пчелното семейство и функциониране на пчелина зависи от нея. Биологично ролята й в кошера е двойна - снасяне на яйца и производство на феромон. Тя е отговорна за цялостното снасяне на яйца, от което зависи здравословното състояние на работническата популация. Пчелната майка произвежда химическите сигнали, като управлява социалния ред, позволяващ нормалното функциониране на семейството.
Въпреки това не всички пчели-майки успешно осъществяват тези дейности така, както ние бихме желали. Разликата в тяхното качество може да се дължи на много фактори, като се започне от генетиката и се стигне до условията, при които те се отглеждат. Ако "майката" се отгледа при оптимални условия от добър генетичен материал, тя има потенциал за добра работа при положение, че бъде добре оплодена.
От друга страна, ако майката е произведена от по-възрастна работническа ларва (по-голяма от ден и половина - два), тогава тя ще има по-малко развити яйчници, които ще бъдат по-малко продуктивни.
Когато маточниците в производствена единица са прекалено много, това ще доведе до по-лошото им подхранване и отглеждане, а оттам и до по-малки и по-лошо продуктивни майки. Основната причина е несъобразеното количество на пчели-работнички, подхранващи заложените маточници.
Външните условия при осеменяването на майката също оказват влияние за нейното качество, като лошо оплодени майки стават некачествени по-рано от нормалното или снасят по-голям процент търтеево пило. За зла беда, ние много малко знаем за условията, при които майките са произведени или за качеството на тяхното оплождане, освен ако вие не проследите местните климатични особености на фермите за производство на майки за последните 30 дена преди покупката на майката. В днешно време това лесно се проследява през интернет. Най-добрата преценка може да направите само вие, като следите редовно новите майки и при констатирани лоши показатели, майката трябва веднага да се замени.
Преценката за качеството на пчелата-майка е по-скоро субективна и изисква известно усилие и поддържането на досие. Преглеждайки редовно семействата, може да се открие лошата майка, но като цяло е по-трудно да се определи кога една майка е добра, поради необходимостта от преценка на индивидуалните качества и тези на нейното семейство като цяло. Много са факторите, необходими за отбелязване качествата на майката и тяхното степенуване зависи индивидуално от всеки един пчелар, като винаги се започва с външния вид и работоспосбност.
Външният вид не е най-важният фактор за определяне качеството, освен ако майкопроизводителите не търсят цвета като фактор при продажбите. Много често сме свидетели на това как пчеларите описват добрата майка като добре оформена, голяма, златисто оцветена. Но по-важният въпрос тук е доколко големината и цветът влияят върху продуктивността. Големината на майката предопределя големината на яйчниците, но по-важно от това е, доколко снесените яйца ще са оплодени. Ако се ограничим да определяме годността на майката само по нейната големина, то това ще бъде подвеждащо. По-скоро трябва да се наблегне върху качеството на снесеното пило, здравословното състояние на семейството и неговия темперамент .
Коментари