Вчера на зърнения пазар не се наблюдаваха значителни промени. Операторите очакват развитие, предимно във връзка с показателите за добив в Северното полукълбо в началото на сезона за новата реколта.

По отношение на времето, участниците на пазара в момента отчитат възможнота влияние на горещините в черноморския басейн и американския царевичен пояс.

Египет обяви търг за закупуване на пшеница за доставка между 8 и 18 август. Предвид сегашното ниво на цените, черноморският произход има предимство. Също така на международния пазар трябва да се отбележи продажбата на Китай на 121 920 тона американска царевица и 264 000 тона соя.

Еврото се засилва спрямо долара и тази сутрин е на ниво 1,1310. Това води до загуба на конкурентоспособност за зърното от европейски произход на международната арена. В същото време украинската гривна губи позиция по отношение на всички валути след оставката на ръководителя на Централната банка.

Цените на рапицата се поддържат от цените на палмите и суровия петрол. Запасите от палмово масло в Малайзия са по-ниски от очакваното. Петролът остава стабилен при $ 40,50 / барел в Ню Йорк.

Подкрепа от доклада на USDA

Вчера цените на соята останаха стабилни. Пазарът продължава да се радва на подкрепа от доклада на USDA миналата седмица и се тревожи за текущите високи температури в царевичния пояс.

Оценката за състоянието на културите от соя тази седмица не се е променила: 71% от културите се считат за „добри или отлични“. Изчислено е, че соята е достигнала цъфтеж на 31% от засетите площи, в сравнение с 8% през миналата година и 24% в сравнение със средногодишните за 5 години.

Оценката на царевицата е намалена с 2 точки до 71%. Изчислено е, че 10% от площите са достигнали етапа на цъфтеж, в сравнение със 7% през миналата година и 16% в сравнение със средния за 5 години.

За зимната пшеница рейтингът намалява с една точка до 51%, но се увеличава с една точка за пролетната пшеница до 70%.

Вчера фондовете бяха нетни купувачи на 13 000 лота царевица и 7 500 партиди соя. Те останаха неутрални за житото.

Тази сутрин пазарите в САЩ се отвориха почти непроменени. Остава несигурността, относно развитието на ситуацията с Covid-19.

Черноморски пазар

Руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев заяви, че Русия възнамерява постоянно да използва механизма за износ на зърно, въведен през април-юни в отговор на COVID-19.

Русия - най-големият износител на пшеница в света, няма да въвежда квоти от юли до декември, но не изключва възможността за използването им през втората половина на сезона, за да се осигурят достатъчни вътрешни доставки.

Патрушев заяви, че част от бъдещата квота може да бъде разпределена за определени износители само въз основа на резултатите от юли-декември. Тези планове показват сериозното желание на властите да контролират възможно най-много този сектор на икономиката.