Предвид скоростта на развитие на технологията за 3D печат, изглежда, че скоро ще се появи нов въпрос, объркващ двойките: "Скъпи, какво ще отпечатаме днес за вечеря?"

Израелската компания Redefine Meat, основана през 2018 г., представи Alt-Steak, който тази година трябва да влезе в израелските ресторанти. Компанията казва, че може да създаде устойчиви високопротеинови пържоли без холестерол благодарение на най-модерната технология за 3D печат.

Ешхар Бен-Шитрит, основателят на Redefine Meat, първоначално известен като Jet Eat, още през 2018 г. обяви „началото на нова посока в алтернативното месо“.

Печатаното говеждо месо ще бъде тествано в избрани израелски ресторанти от висок клас през 2020 г. Продуктът ще се предлага като част от ястието на шеф готвача, а производството на специални 3D принтери и Alt-Steak рецепти ще бъде увеличено след получаване на обратна информация от готвачи и месари на високо ниво.

Компанията е разработила патентована технология, която произвежда 3D принтиране на заместители на месо по билкови рецепти. Принтерът буквално използва "мастило", за да "отпечата" пържолите, а пържолите се правят от соеви и грахови протеини, кокосова мазнина, слънчогледово масло, естествени оцветители и аромати.

Основателят на компанията отбелязва: „Това е наистина уникално за нас - ние сме единствените, които го правят. Доближихме се много до естествения състав на месото, а нашият 3D принтер по същество е като много сложен робот, който знае как да приема всяка от тези съставки и много точно изгражда хранителен продукт. "

Растителните компоненти се комбинират с вода и се слагат в три контейнера. Те се зареждат в 3D принтер с размер на голям хладилник.

След като материалите преминат през хранителната техника в принтера, машината доставя продукта, като отпечатва смес от мазнини, кръв и месо, за да му придаде мускулна структура, подобна на крава.

Бен-Шитрит заяви, че машината отпечатва „една точка върху друга, а пържолата е изградена от почти милион точки“. Софтуерът може да определи вида на пържолата, която печата принтерът.

„Използвайки отделни състави за мускули, мазнини и кръв, можем да се съсредоточим върху всеки един аспект от създаването на перфектния Alt-Steak. Това е уникално за нашата технология за 3D печат и ни позволява да постигнем безпрецедентен контрол“, добави той.

В момента всяка машина може да произвежда шест килограма на час и в крайна сметка ще достигне производителност от 200 кг месо на ден.

Основната цел на компанията е не само да създаде вегетарианско ястие, но и да прекъсне веригата за доставка на храни по целия свят, тъй като е известно, че производството на месо оказва негативно влияние върху околната среда.

Революцията в 3D печата може да премахне необходимостта от получаване на месо от говеда и да предостави нов, по-устойчив начин да се наслаждавате на месо в бъдеще.