Тази година в ресторантите ще се появят 3D отпечатани вегански пържоли

07 юли 2020
Новини
3969
 

Предвид скоростта на развитие на технологията за 3D печат, изглежда, че скоро ще се появи нов въпрос, объркващ двойките: "Скъпи, какво ще отпечатаме днес за вечеря?"

Израелската компания Redefine Meat, основана през 2018 г., представи Alt-Steak, който тази година трябва да влезе в израелските ресторанти. Компанията казва, че може да създаде устойчиви високопротеинови пържоли без холестерол благодарение на най-модерната технология за 3D печат.

Ешхар Бен-Шитрит, основателят на Redefine Meat, първоначално известен като Jet Eat, още през 2018 г. обяви „началото на нова посока в алтернативното месо“.

Печатаното говеждо месо ще бъде тествано в избрани израелски ресторанти от висок клас през 2020 г. Продуктът ще се предлага като част от ястието на шеф готвача, а производството на специални 3D принтери и Alt-Steak рецепти ще бъде увеличено след получаване на обратна информация от готвачи и месари на високо ниво.

Компанията е разработила патентована технология, която произвежда 3D принтиране на заместители на месо по билкови рецепти. Принтерът буквално използва "мастило", за да "отпечата" пържолите, а пържолите се правят от соеви и грахови протеини, кокосова мазнина, слънчогледово масло, естествени оцветители и аромати.

Основателят на компанията отбелязва: „Това е наистина уникално за нас - ние сме единствените, които го правят. Доближихме се много до естествения състав на месото, а нашият 3D принтер по същество е като много сложен робот, който знае как да приема всяка от тези съставки и много точно изгражда хранителен продукт. "

Растителните компоненти се комбинират с вода и се слагат в три контейнера. Те се зареждат в 3D принтер с размер на голям хладилник.

След като материалите преминат през хранителната техника в принтера, машината доставя продукта, като отпечатва смес от мазнини, кръв и месо, за да му придаде мускулна структура, подобна на крава.

Бен-Шитрит заяви, че машината отпечатва „една точка върху друга, а пържолата е изградена от почти милион точки“. Софтуерът може да определи вида на пържолата, която печата принтерът.

„Използвайки отделни състави за мускули, мазнини и кръв, можем да се съсредоточим върху всеки един аспект от създаването на перфектния Alt-Steak. Това е уникално за нашата технология за 3D печат и ни позволява да постигнем безпрецедентен контрол“, добави той.

В момента всяка машина може да произвежда шест килограма на час и в крайна сметка ще достигне производителност от 200 кг месо на ден.

Основната цел на компанията е не само да създаде вегетарианско ястие, но и да прекъсне веригата за доставка на храни по целия свят, тъй като е известно, че производството на месо оказва негативно влияние върху околната среда.

Революцията в 3D печата може да премахне необходимостта от получаване на месо от говеда и да предостави нов, по-устойчив начин да се наслаждавате на месо в бъдеще.

Още от Новини
0

Над Западна България облачността ще се разкъса, над Източна ще е предимно ясно. Вятърът от североизток временно ще отслабне. Утре над по-голямата част от страната ще се развива купеста и

0

Какви са изискванията са безопасни и здравословни условия на труд в земеделието, както и добри практики за наемане на работна ръка ще разкаже лектор от Инспекцията по труда във вторник (11-и

0

Търсенето им в света се е увеличило с над 80% в последните години. И в България те вече не са нещо ново, казва производителят им Пламен Янчев - Г-н Янчев, какво е стопанството ви

0

Времето над Източна България ще се задържи слънчево и горещо. Над западните и централни райони от страната преди обяд ще бъде предимно слънчево, но ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна

0

Различните лица и вкусове на солта ще покаже кулинарна работилница на 7-ми август от 18:00 часа в Морската градина в Бургас. Ателието е по проект "Твоята Храна" за намаляване на хранителните отпадъци

Последни новини
0

Най-често основна причина за дискомфортното състояние на конете са лошите условия на отглеждане и некачествените фуражи. Кои са другите фактори, които стресират помощника ви: - Смяната на стопанина и

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ При късните сортове ябълки и праскови през август продължават третиранията срещу причинителите на брашнеста мана

0

Когато се засаждат единични лози, което най-често правят нашите читатели-любители, тогава се изкопават квадратни ямки с ширина и дълбочина 60-100 см. Горният почвен слой на ямката се изхвърля от

0

Нови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове и възможности за ефективно отглеждане на овощни култури в България ще представи проф

0

Ендивията е листен зеленчук, който прилича на салатата. Също като нея се отглежда в по-хладните месеци – есента и пролетта. Спокойно може да остане в градината през зимата

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Единственото знаме на стадион "Васил Левски" при победата на ЦСКА над европейския шампион "Нотингам Форест" през 1980 година бе дарено на феновете в сектор "Г" за тазвечершното дерби. То е дело на известния фен Джими, който го дал на Васил Бурановски-Пожарната. "За мен винаги сектор "Г" е бил един. За това го давам на момчетата за мача

Най-успешният български футболист Христо Стоичков не дава големи шансове на бившия си отбор "Барселона" при подновяването на Шампионската лига. Това каза носителят на Златната топка от 1994 г. в интервю за аржентинското издание Infobae. В него Стоичков разкритикува ръководството на каталунците заради лошата му политика

Кешерю ще става първият чужденец със 100 гола в елита Новият сезон в елита на България, който започва днес, може да донесе и куп рекорди на първенството ни. Наставникът на “Берое” Димитър Димитров-Херо е само на 21 мача от вечното постижение на Георги Василев-Гочето. В момента Херо е водил 449 двубоя в елита с “Нефтохимик”, “Литекс”, “Левски”