Да разчитат ли фермерите на употребявани, макар и добре работещи, или да се снабдят с първокласна агротехника обсъждаме с топ специалиста инж. Таньо Танев

Екип на в.“Български фермер“

Коронаризата остро поставя днес въпроса за състоянието на машинните паркове на фермерите. Да инвестират ли те в нови машини или да кърпят старите? Да разчитат ли на тези от „втора ръка“, макар и добре работещи, или да се снабдят с най-новото от областта на агротехниката?
По темата наш много добър събеседник е топ специалистът в тази област инж. Таньо Танев. Той, е управител на известната старозагорска фирма „Карад“, вносител на модерна и продуктивна агротехинка. Добре познат е за мнозина фермери, които са имали нужда от съвет и напътствие за закупуване на подходящи стопанствата си машини. Инж.Танев е един от пионерите в обновяването на машинния парк на селското ни стопанство. Още в зората на прехода в земеделието, когато започва възстановяването на собствеността върху земята, тръгна и процесът на подмяната на силно амортизираната и остаряла техника. В тези години, преди създаването на „Карад“ Таньо Танев е бил дилър на едни от най-утвърдените и търсени марки на самоходни машини и инвентари от брандове от Европа и Америка. От тогава е и професионалното му мото: „ Висока производителност, надеждност и икономичност на машините за всички агротехнически дейности“.
Това свое виждане и философия Танев пренася и в създадената от него фирма „Карад“. Визията си за ролята на новата техника в земеделието той основава върху високата си експертиза на първокласен експерт, обогатявана и осмисляна от дългогодишния му опит в света на агротехнологиите.

Танев активно и продуктивно работи във времето на дълбоките структурни промени в земеделиено на страната. Когато заедно с настъплението на новите технологии, течеше подмяната на остарялата земеделска техника с такава от нов тип,Таньо Танев със своите знания и опит е бил винаги около и с най-изявените земеделски производители от различни браншове.

В началото на нашия разговор той сподели, че още в началото на пазара са се появили и са предложили нови, високотехнологични и ергономични машини и инвентари на европейски и световни лидери – New Holland, Gregoire Besson, Horsch, Gaspardo, Bertu и др. „Никога не съм се отклонявал от своето разбиране за ролята на високотехнологичната техника за развитието и усъвършенстването на земеделския труд. Това стана и главната причина от 2019 г. нашата фирма да стане дилър на водещия италианския производител на земеделска техника ARBOS. Привлече ни, на първо място, перфектното съотношение цена/качество. И на второ - дизайнът, изключителният комфорт и функционалност, които са насочени към получаване на високи резултати и ефективност. Все неща, които и днес са отправна точка за верния избор на земеделците, колебаещи се кога и как да подновяват своите машинни паркове“, обяснява същината на верния път към решаването на проблема инж. Танев и се аргументира:
- ARBOS има дълга история. Компанията започва производството на трактори и комбайни през 50-те години на 20-и век. Те бързо стават популярни по света, с атрактивните цени и иноваци. През 1971 г. ARBOS представят първия в света четиристранно самонивелиращ се зърнокомбайн. Освен комбайни за пшеница, царевица и ориз, такива за цвекло също стават много търсени през 80-те. Сега ARBOS произвежда трактори с мощност от 25 к.с. до 260 к.с., сред които и специализирани лозаро-овощарски. Марката е една от първите в света, чиито машини преминават на екостандарт TIER V. С придобиването на няколко други компании, между които MATERMACC и GOLDONI, ARBOS разширява гамата си от инвентари, като голям успех имат сеялки Twin-Row и за директна сеитба UST, продълбочители, култиватори и др. Все машини от ново поколение...

На нашия пазар оборудването на италианския производител на широка номенклатура от техника вече има своите фенове, което не е случайно, уточнява инж. Танев. Още първите земеделци, които станаха собственици на трактори ARBOS, изразиха пред представители на нашия екип удовлетворението си от качествата на италианските машини, както и от привлекателните им цени. Някои споделиха, че са били привлечени от опциите за 5-годишна гаранция, осигуряване на заместваща машина в гаранционния период, възможност за обратно изкупуване при подмяна с нова машина и лихвата от 0,99 % без скрито „натоварване“ на цената. Подобни облекчения в настоящата остановка са твърде полезни за и трябва да се вземат предвид при решение за инвестиции.
Вероятно вашите партньори знаят тези подробности при оценката на риска от инвестиране в днешните условия. С какво друго „Карад“ може да им бъде полезна?

Ние, като официален сервиз на ARBOS поддържаме наличност от резервни части и консумативи и осигуряваме периодично обучение на сервизните си специалисти, които са винаги в помощ на нашите клиенти. По време на жътвения сезон, както и през цялата година, „Карад“ е на разположение на фермерите 24/7 часа – вече 22 години. Това не може стане без нашите сътрудници. Както и хората, всяка фирма е със собствен облик. Екипът ни е сплотен и с дългогодишен опит в продажбите и поддържането на техниката. Най-добри сме в сервизирането на машините – това го признават дори и наши конкуренти. Със земеделците се отнасяме като с партньори и сме изградили взаимно пълно доверие. Хората ни са посветени изцяло на работата си. Стремежът ни е непрестанно да развиваме и фирмата и да ставаме още по-добри.

Всичко това показва, че разполагате с богата информация и познавате добре състоянието на машинните паркове на не малка част от българските фермери. Може ли все пак сега в обстановката на стагнация на пазара, непредвидими климатични изненади и все още предстояща подкрепа за сектора срещу негативното влияние на пандемията земделците да инвестират в нова техника?

Мисля, че може и трябва. Ще ви разкажа един случай. Самостоятелно и съвместно с други дилъри, „Карад“ провежда редовно и продължава да организира множество демонстрации с машините на ARBOS. При една от демонстрациите на трактори и инвентар край Стара Загора в сухото лято на 2019 г. трябваше да се покаже работа на трактор ARBOS 5130 (136 к.с.) с четирикорпусен плуг при изключително тежки условия (силно спечена почва). „Недей! Няма да може да отцепи!“, съучастнически подшушна един фермер. Оказа се, че не е прав. Макар и бавно, тракторът пое и продължи да кърти след себе си изсъхналия чернозем на 35 см дълбочина, оставяйки впечатляващи буци от нагорещената земя. Фермерът си призна: „**** мааму! Не мога да повярвам на очите си! А чудото стана, защото и инвентарът, и тракторът бяха нови, бяха от реномирана фирма, отговаряха на съвременните изисквания за агротехническа дейност.

В началото на 2020 г. нещата, както отбелязваха мнозина аграрикономисти тръгнаха оптимистично, но с пандемията на COVID-19 в страната настъпват пазарни и икономически промени. Към тях се добавиха и неблагоприятните климатични условия. Стопаните станаха предпазливи и изчакават развитието на конюнктурата, особено резултата от прибирането на реколтата. Те са практични хора, натрупаха опит и умеят да направят верния избор, е категоричен специалистът. Независимо, че пандемията отложи най-голямото изложение за селскостопанска техника в България – БАТА АГРО, през следващата година то ще се състои и земеделците ще могат да се запознаят с най-новите машини на ARBOS на събитието в Стара Загора.
ДОПЪЛНЕНИЕ

„Карад“ е създадена през лятото на далечната 1998 г., когато в пълен ход бяха дълбоки структурни промени в селското ни стопанство. Заедно с това тече подмяна на земеделската техника. Фирмата е един от лидерите на пазара на земеделска техника в България. В нейното портфолио влизат трактори и комбайни от водещи световни производители, както и пълна гама инвентари. Стационарното и мобилно сервизно обслужване, както и доставката на оригинални резервни части гарантират на селскостопанските производители спокойна работа на полето и във фермата.

През 2019 година „КАРАД“ става дилър на италианската марка ARBOS, която понастоящем е собственост на една от най-крупните световни фирми за земеделска техника и земекопни машини TIANJIN LOVOL HEAVY INDUSTRY.