Учени от Китайската академия на науките са постигнали успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти, пише Информационният център за растителна биотехнология.
Те са създали ориаз чрез въвеждане на ген, състоящ се от девет инхибиторни пептиди на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори) плюс кръвно релаксиращ пептид, свързани заедно. АСЕ инхибиторите са синтетично произведени лекарства, използвани за лечение на хипертония, но се знае, че имат различни странични ефекти, вариращи от кожни обриви до увреждане на бъбреците. АСЕ инхибиторните пептиди, въведени в ГМ-ориза, са от естествени източници и е известно, че имат по-малко странични ефекти. Някои примери за хранителни източници на естествени инхибиращи АСЕ пептиди са мляко, яйца, риба, месо и растения.
След като изследователите установяват, че в ГМ-ориза присъстват високи нива на пептидите, те ги извличат от семената му и ги прилагат на хипертонични плъхове.
Наблюдавано е значително понижение на систолното кръвно налягане при плъховете само след два часа. Освен това е установено, че плъховете, хранени с ГМ-оризово брашно в продължение на пет седмици, постоянно се подобряват и остават такива седмица след спирането на лечението.
Изследователите също така отбелязват, че няма ефект върху растежа, развитието или кръвната химия на лекуваните плъхове. Те заключват, че тяхната работа може да бъде алтернативен източник на естествени антихипертонични средства, ако пептидите имат същия ефект върху хората.
Коментари