Помогнете да се справя с тях, молбата е на Иванка Тодорова от Лом

Трудно е, но опитайте, като преместте пресните купчинки пръст с мотика или с дъска. Открийте дупката поставете навътре отровни примамки за гризачи - например ракумин. Върнете пръстта отгоре. Но нищо не пипайте с голи ръце, защото вредителите ще надушат примамката.

Правете разлика
между къртици и слепи кучета. Къртиците са малки бозайници с дължина под 20 см. Хранят се предимно с ларви на насекоми и червеи. Дълбочината на тунелите им е 10–20 см. под земята. Избират места с по-рохка и влажна пръст, където има повече червеи и насекоми. Къртиците обичат тунелите им да са чисти и проветриви.

Къртиците не са преки вредители
защото се хранят с ларви на насекоми и червеи. Те дори са полезни и унищожават голям брой вредители. Проблемът е, че при копаенето на тунели разкъсват корените на растенията, повреждат ги или ги унищожават. А торенето с естествен оборски тор внася в почвата още повече червеи и насекоми. И още повече привлича ненаситните лакомници. Дневно могат да изядат храна с тегло до половината от собственото им.

Сляпото куче е по-голямо
от къртиците и достига дължина до 25 см. И теглото му е 2-3 пъти по-голямо. За разлика от къртицата то е от рода на гризачите и има големи предни зъби. Използва ги активно при прокопаване на тунели, които образуват сложни плетеници. Те са по-широки и малко по-надълбоко от тези на къртиците – 15 до 25 см. и са с уплътнени стени. Това е причината да образува по-малко „къртичини”.

Сляпото куче яде грудки и корени А по-младите екземпляри обичат крехките стъбла на растенията.

Сляпото куче нанася повече щети, защото не спи зимен сън! И това е причината да складира повече продукти за студените месеци.

Скривалищата му са на дълбочина от 50 см до 2 м под земята. В тях то може да скрие между 30 и 50 кг грудки и корени.