При такова опрашване семената са рехави, дребни, недоразвити, с намалено съдържание на мазнини. Основни опрашители на слънчогледа са медоносните пчели, делът на които в общата опрашителна дейност на насекомите достига 95-98 %. За опрашването на слънчогледа от пчели са достатъчни за 2000 дка 100-150 пчелни семейства. Освен пълноценно опрашване, пчелните семейства при благоприятни условия са в състояние да съберат по 2-2,5 кг слънчогледов мед от 1 дка.

Важно е и че при кръстосаното опрашване на слънчогледа съдържанието на мазнини в семената и техните посевни качества се повишават.

И още ползи: Кълняемостта на семената, получени при кръстосано опрашване достига 98,2-99,5 %, а на семената при самоопрашване - 90-94 %.

Семената, получени от самоопрашени растения, прорастват по-бавно и не дружно от семената от кръстоцветно опрашените растения. Подобряването на сеитбените качества на семената се отразява върху плодовитостта и масата на ядрата на второто поколение. Добивите и масата на ядрата при растенията, отгледани при растенията, отгледани от семена, получени при самоопрашване, са по-ниски отколкото при растенията от семена, получени при кръстосано опрашване. Това се отнася и за други маслодайни култури като рапицата. Тези растения отделят много леснодостъпен за пчелите нектар и охотно се посещават от тях.