Начинаещите пчелари често се интересуват от: може ли да се вади мед, ако не е запечатан? Такъв продукт може да бъде ваден, ако вече е узрял. Но доказателство за това именно запечатаните пити.

Някои експерти казват, че само горният запечатан ред ще е достатъчен, докато други твърдят, че медът се счита за зрял, ако поне една четвърт е запечатан. А има и пчелари, които чакат, докато тя бъде напълно запечатана.

Има доста прост начин да се уверите, че медът е узрял. За да направите това, рамката може да се разклати. Ако медът не започне да изтича, той вече е готов и може да се вади.  Но в противен случай все още е необходимо време за пълно узряване.

Внивамайте! Изваден незрял мед може да е кисел, защото все още съдържа много излишната влага.

Необходимо е да се контролира запълването на рамката. Те не трябва да бъдат препълнени, в противен случай пчелите ще се стремят да запълнят всяка дупка в кошерите и такъв товар определено ще навреди на цялото семейство. Ето защо, първата реколта от мед се получава след детелина, акация и цъфтеж на малина. Пчелите се нуждаят от място за втората вълна от събиране на мед, когато липата и елдата започват да цъфтят.

Има мит, че по време на сезона може да се прибира от пчелина само 2 пъти. Това съвсем не е така. Всичко зависи от естествените условия и колко силно е пчелното семейство. Ето защо, ако условията позволяват, той може да бъде събиран и 4 пъти. И все пак в нашите условия медът най-често се вади в средата на юли и през август.