Учените решиха да проверят дали растенията могат да абсорбират пластмасови частици и проведоха лабораторно проучване на плевела Arabidopsis thaliana.
Те нарязаха пластмаса в корените му и разбраха колко дълбоко може да проникне веществото.
Фийби Стейпълтън, доцент по фармакология и токсикология в Rutgers, отбеляза, че дозите токсични вещества, взети от изследователите, не са предназначени за лабораторни изследвания. Те обаче отговарят на стандарти, подобни на находките в околната среда.
В резултат наночастиците успяха да проникнат в кореновата тъкан и да блокират притока на вода към растението. Авторите на експеримента успяха да докажат, че нанопластиките, тоест най-малките му частици, пречат на нормалния растеж на растенията и вредят на разсада.
Най-шокиращото обаче все още предстои. Експертите предполагат, че генетичният състав на билките също е бил изложен на пластмаса. В конкретна проба, РНК не предполага защитни механизми срещу бактерии. Тази част от експеримента ще бъде доразвита в бъдеще.
Заслужава да се отбележи, че често пролетните култури са завивани с покрития, в които пластмасата е в изобилие. Те защитават растенията от лошо време, но могат да причинят непоправими щети на качеството на културите.
„Растенията са в основата на много хранителни вериги. Следователно, натрупването на нанопластика в тях може да има последици за други трофични нива - това е потенциална опасност за производството, качеството и безопасността на храните“, казва Сиан-Джен Юан, професор по екологични науки и инженерство от университета Шандонг в Джинан.
Коментари