Центрофугирането на меда се прави в чиста, светла стая. Вратата и прозорците трябва да могат да се затварят добре, така че да не влизат пчели.

При подвижното пчеларство, медът може да се центрофугира в подвижна пчеларска барака, когато в момента има принос на нектар.

Преди да започне центрофугирането, когато не се използва поточна линия, питите се разпечатват с пчеларска вилица или с остър, пчеларски нож.

0 С вилицата се отстраняват само капачетата на килийките, без да се поврежда самата пита.

0 Когато са удебелени, питите се изравняват с ножа или вилицата наравно с широчината на летвичките на рамката. За да реже ножът добре, той трябва да се загрее. Затова пчеларският нож, трябва да се потопява от време на време в съд с гореща вода. Много по-добре е да се работи с нож, който се загрява с пара, идваща по тръби от съд с вряща вода. Най-добре се работи с електрически нож.