Изобретението на основата на яйца удължава срока на годност на нетрайните продукти
Птичите яйца, които отиват за рециклиране, могат да бъдат използвани като основа за евтино покритие за защита на плодовете и зеленчуците, твърдят изследователи от университета Райс.
Пуликел Аджаян и неговите колеги разработиха покритие с дебелина само 1 микрон, което решава проблеми както за самия продукт, така и за неговите потребители и околната среда.
Новото покритие показа забележителна устойчивост на гниене за дълъг период, сравнимо със стандартно покритие като восък, но без някои от присъщите му проблеми.
Основата на иновативното покритие са обикновените яйца, които никога няма да достигнат до потребителския пазар. Тъй като САЩ произвеждат повече от 7 милиарда яйца годишно, а производителите отказват 3% от тях, изследователите смятат, че се изхвърлят над 200 милиона яйца.
Експертите твърдят, че още преди появата на новия коронавирус, светът пропилява една трета от храната, произведена по целия свят.
“Намаляването на недостига на храна по начини, които не включват генетична модификация, неядливи покрития или химически добавки, е важно за устойчивия начин на живот”, казва Аджаян. “Тази работа е чудесна комбинация от интердисциплинарни усилия, включващи инженери по материалите, химици и биотехнолози от няколко университета в Съединените щати.”
Освен че мултифункционалното покритие от яйца е годно за консумация, то осигурява антимикробна защита и до голяма степен е непроницаемо за водни пари за забавяне на дехидратацията и газовете, за да се предотврати преждевременното узряване. Покритието е напълно естествено и се отмива с вода. Ето защо, ако някой е чувствителен към него или е алергичен към яйцата, той лесно може да го елиминира.
Яйчните белтъци и жълтъци съставляват близо 70 процента от покритието. Останалата част от състава е основно наноразмерна целулоза, извлечена от дърво, която служи като водна бариера и предпазва продукта от набръчкване, както и малко количество куркумин за антимикробна активност и глицерин за еластичност.
Лабораторните проучвания върху ягоди, авокадо, банани и други плодове показват, че те запазват свежестта си много по-дълго, отколкото без покритие. Тестовете за компресия показват, че плодовете с покритие са значително по-твърди от непокритите и демонстрират способността на покритието да задържа вода в продукта, забавяйки процеса на зреене.
Анализът показа, че покритието е изключително гъвкаво и способно да издържа на напукване, което позволява по-добра защита на продукта. Тестовете за опън на филма доказват, че той е толкова здрав, колкото други покрития, включително синтетичните. Допълнителни тестове показаха, че покритието не е токсично.
Изследователите продължават да усъвършенстват състава му и обмислят и други материали. “Избрахме яйчен белтък, защото има толкова много неизползвани яйца, но това не означава, че не можем да използваме друго”, казва съавторът на изследването Мохамед Рахман.
Коментари