Пазете зеленчуците от брашнеста мана, лозята - от оидиум

Дукена Жолева

агрометеоролог при НИМХ

През първата половина от първото десетдневие на юли развитието на земеделските култури ще протича при наднормени топлинни условия.

В началото на месеца в по-голямата част от страната, с изключение на крайните северозападни (агростанция Бъзовец) и югозападни райони (Сандански), вегетацията на пролетните култури ще се осъществява при наличие на добри почвени влагозапаси в 50- и 100-см слой (над 75-80% от ППВ) - следствие от падналите значителни, наднормени, юнски валежи, на места надвишили 90-100 л/кв.м (Монтана - 96, Велика Търново - 132, Русе - 90, Силистра - 135, Добрич - 105, Варна - 103, Казанлък - 104, Хасково - 92, Кърджали - 171, Стара Загора - 115 л/кв.м).

През първото десетдневие на месеца при царевицата, в зависимост от ранозрелостта ѝ, ще протичат различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване.

При слънчогледа в полските райони ще преобладава фаза цъфтеж, а при посевите във високите полета - формиране на съцветие. При зърнено-бобовите култури (фасул, соя) ще се наблюдава образуване на бобове.

През второто и началото на третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при температури около и малко под нормата за периода. Прогнозираните чести валежи през този период ще се отразят благоприятно на намиращите се в репродуктивен стадий от развитието си пролетни култури. При тях водопотреблението рязко се повишава (при царевицата през междуфазния период изметляване - млечна зрелост дневният водоразход достига до 6-7 куб.м/дка).

В края на второто и началото на третото десетдневие на юли част от ранните хибриди царевица в полските райони ще встъпят в млечна зрелост. При слънчогледа ще се формират и наливат семената. В края на месеца при част от посевите в Дунавската равнина и в южните райони ще се наблюдава начало на узряване.

През последната седмица на юли агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо, топло и горещо време, което ще налага прилагане на подходящ поливен режим при късните хибриди царевица и зеленчуковите култури от късното полско производство. Прогнозираните високи температури и ниска относителна влажност ще бъдат предпоставка за повишаване риска от зарази и развитие на брашнести мани при овощните и зеленчуковите култури, оидиум по лозите.

През юли при овощните култури не трябва да се подценяват растителнозащитните пръскания срещу второто поколение на плодовите червеи, листните въшки и акарите. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има през повечето дни от първото и третото десетдневие, през по-хладните часове на деня.

През най-горещите периоди от юли, с максимални температури до 38-39С, ще се повишава рискът за възникване на пожари при прибиране на зърнената реколта.