Стопанинът най-често изпада в паника

Защо апетитът на домашния любимец вчера беше страхотен, а днес дори не помирисва храната? Всеки собственик започва да се тревожи дали любимецът му не се разболява.

Кои са причините?

На първо място е храносмилателното разстройство. Този проблем е придружен не само от отказ от ядене, но и с разхлабени изпражнения, повръщане, летаргия и безпокойство.

Диарията е

опасно състояние

което бързо води до дехидратация. Така че бездействието е лоша стратегия. Ако видите, че кучето не се чувства добре, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Болести

Отказът от храна може да бъде един от симптомите на вирусни, паразитни заболявания и заболявания на вътрешните органи. За съжаление, понякога болестта практически не се изразява и може да бъде открита само при преглед.

Правилото е: ако кучето се чувства добре, но отказва да яде повече от три дни без видима причина, водете го при ветеринарен лекар.

Неподходяща храна

Апетитът може да се влоши при смяна на храната. Може би сте му предложили храна, която то категорично не харесва и демонстрира протеста си? Уверете се, че му предлагате подходяща балансирана храна в правилното качество.

Неправилно хранене

Ако давате на кучето балансирана суха храна, но в същото време го черпите с продукти от масата, тогава това е сериозно нарушение на хранителния режим. Освен това то вече винаги ще чака за почерпка от масата.

Поради неправилно хранене метаболизмът на домашния любимец се влошава и това се отразява на хранителните му навици.

Стрес

Стресът е много честа причина да не се храни.

Не е страшно, когато кучето е пропуснало вечеря например след пътуване. Но ако домашният любимец е много притеснен и прескача няколко хранения, проблемът е сериозен и трябва да бъде решен.

Задачата ви е да елиминирате причината за стреса възможно най-бързо.