Гастроентеролозите предупреждават какви храни не трябва да се консумират на закуска, за да не навредим на здравето си, съобщи БГНЕС

Сутрин забравете за овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб.

Лекарите казват, че закуската не трябва да се състои само от зърнени храни и други въглехидрати, защото това е първото хранене, след като човек се е събудил. Диетолози твърдят, че ако редовно закусвате предимно с въглехидрати, това може да доведе до диабет, наднормено тегло и разстройство на стомашно-чревния тракт.

Оказва се, че продукти като овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб значително повишават нивата на кръвната захар. А когато глюкозата рязко се повишава, тялото започва интензивно да произвежда инсулин и това води до рязко намаляване на концентрацията на глюкоза и да доведе до доста опасни състояния.

Първо, човек може внезапно да почувства глад и слабост и това ще се дължи на факта, че в мозъка му липсва захар. В резултат на това започваме неусетно да се храним по-често и повече. А в крайна сметка това води до въглехидратна зависимост.

Подобни промени в организма силно влияят върху работата на панкреаса, така че човек започва да наддава на тегло, тъй като излишната глюкоза в тялото започва да се превръща в мастни натрупвания. Панкреатичната недостатъчност може също да доведе до развитие на диабет тип 2.