Начинаещи птицевъди ни се обаждат тревожно, че неочаквано и рязко пилетата бройлери имат проблеми с краката. Най-честата причина за това не е някаква страшна болест, което също не трябва да се изключва. Но най-често проблемът е свързан с банален недостиг на хранителни компоненти, т.е.

лошо хранене с недостиг

на витамини и минерали

Недостигът на калций е най-честата причина пилета да не могат да стоят на краката си. Тя е и най-простата, тъй като се решава много бързо.

Но освен че не ги държат краката има и други негативни симптоми. Например, ако пилето е паднало на гърба си и не може да се изправи, веднага трябва да го види лекар.

Недостиг на витамин D

Ако пилетата се отглеждат в тъмно помещение, не излизат на чист въздух и не ги вижда слънце, на 100% те се разболяват от недостиг на светлина!

Кога се появява рахитът?

Това заболяване е свързано с лошо хранене и практически се отразява зле на краката на всички пилета. Ограниченото пространство и слабо подвижен начин на живот също води до рахит. Всички пилета трябва да могат на воля активно да се движат и да тичат. Примерно

20 пилета се нуждаят от около

10 кв. м подова площ

Ако елиминирате посочените грешки при отглеждането, пилетата бързо ще се изправят на крака и отново ще започнат да се придвижват нормално.