През изминалите празнични дни в област Добрич са възникнали два пожара в житни масиви, като те са засегнати 60 дка пшеница - съобщават от регионална дирекция „Пожарна безопадност и защита на населението”. От службата обръщат внимание, че с настъпването на восъчна зрялост на житните култури се повишава пожарната опасност в региона.

Възникналите пожари в зърнените масиви се характеризират с голяма скорост на разпространение. Това означава, че всяко запалване може да обхване големи площи от реколтата и унищожи селскостопанска техника.

Не са редки и случаите, когато пожари в сухи треви и стърнища спомагат за унищожаването на горски масиви и полезащитни пояси. Преобладаващата причина за пожарите по време на прибиране на реколтата е небрежност при боравене с открит огън в съседство с житните масиви и техническа неизправност в селскостопанската техника.

Не са редки случаите и от запалвания от небрежно тютюнопушене и опалване на пасища с цел тяхното почистване от сухата трева. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд – предупреждават от пожарната.