Заради валежите и по-ниските температури усещането ще е за по-студено, отколкото е реално. Над 2000 м ще го обръща на сняг

Хладен и влажен въздух навлиза от север в България и той ще е причина за неприятно време през следващите дни. През цялата седмица времето ще е еднотипно - с дъждове и не особено високи температури. Това време обаче е типично за май, обясни пред “24 часа” климатологът от Софийския университет и TV-MET Симеон Матев.

През цялата седмица ще се развиват дъждовни облаци, от които често ще превалява. По-характерни ще са валежите през втората половина на деня, когато ще има и гръмотевици, но преди обед ще има и слънчеви интервали.

“Не може да се обобщи къде ще вали повече и къде - по-малко, защото въздушната маса над страната е неустойчива и предполага развитие на дъждовни облаци и

гръмотевична

дейност

Въпреки това по-интензивни и с повече валежни количества ще са дъждовете в местата близо до планините. Повече слънце и по-редки валежи се очакват на места в Югоизточна България, по Черноморието и по-далече от планините”, каза метеорологът.

Валежите са с краткотраен характер - за 15-20 минути, следва слънце и пак дъжд. Друга особеност на валежите е, че

са с петнист

характер - в един

квартал вали,

в друг - не,

а на следващия ден може да е обратното. Възможно е по време на някоя по-силна гръмотевична буря да има и градушка, допълни Симеон Матев.

Като цяло времето е хладно за стандартите на края на май, като и във вторник, и в сряда, и в четвъртък максималните температури ще са от 15 до 20 градуса. Към края на седмицата ще се затопли с 2-3 градуса, ще има повече слънце, а валежите ще са краткотрайни. Заради студената въздушна маса и честите валежи субективното усещане ще е за още по-хладно време, отколкото е реално. Над 2000 метра надморска височина дъждът често ще преминава в сняг.

“Такова време не е изненадващо, не е и необичайно. Последните дни на май и началото на юни климатично са

най-дъждовните

дни за 80% от

територията

на страната”,

обобщи климатологът. Имало и изключения - както за безвалежно, така и за много валежно време.

Веднъж на 30-40 години по това време се случва необичайно застудяване. Последно през 1991 г. на 26 май сутринта в Габрово, Перник, Самоков и над високите квартали на София валя сняг. Има и обратната крайност. Рекордно високите температури за тази част на годината са между 33 и 38 градуса.

“Неприятно е за разходки, но това, че вали, е нормалното. За земеделието няма по-добро време от това да вали през май. Всяка капка е жълтица, както гласи народната поговорка”, обясни Симеон Матев.