Това пита Стоянка Георгиева от Трявна

“До подпорна стена имам рози, които искам да извадя, защото ще правя ремонт.

Как да ги съхраня и кога е най-подходящо да ги засадя?"

Цяла зима, цяла пролет чакаме розите да разцъфтят. А изкореняването по една или друга причина на този етап е много опасно.

Но след като се налага, предлагаме ви 3 варианта в зависимост от големината и възрастта на храстите:

1. Ако само надземната маса пречи на ремонта, но след него растенията могат да останат на същото място, отрежете стъблата ниско, свършете си работата и до няколко месеца отново ще се радвате на цветове. Това ще бъде най-безболезнено за самите растения.

2. Млади, скоро засаждани рози може да извадите и веднага да засадите на ново място или в достатъчно голям контейнер. Постарайте се да запазите максимално корените здрави, както и възможно повече почва около тях.

След засаждане на новото място полейте обилно и поддържайте постоянна влажност поне първите седмици. Голям е шансът да нямате неприятности, но бъдете подготвени за листопад и абортиране на цветове и пъпки.

3. Старите розови храсти ще трябва да орежете силно. Грижата за корените е най-важна! Надземната маса ще се възстанови, ако те работят. Засадете ги на ново място възможно най-бързо и поливайте редовно, докато забележите нов растеж.

Съветваме ви да заложите резници за всеки случай, въпреки че времето и за тази процедура не е подходящо.

За целта изберете сенчесто място и осигурете прозрачен похлупак, който да поддържа въздушната влажност.