Какво може да използвате като пеногасител?

Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата.

При изваряването трябва да се отделят първотокът и патоките, а когато искате да дестилирате двукратно, това това отделяне на вредните съставки се провежда при втората дестилация.

Внимание!

При дестилацията на черешев сок се образува много пяна. Затова, за да избегнете тази неприятност, използвайте една хитрина по съвет на нашия консултант.

Преди да затворите казана, изсипете малко

слъчогледово масло за пеногасител

След дестилацията ще получите мека и пивка ракия с лек и приятен аромат. Тя дори почти не съдържа метилов алкохол, защото черешата не съдържа пектин, от който при ферментацията и при разграждането му да се отделя метилът.

Черешовата ракия може да налеете в дъбова бъчва, където вкусът й омеква и става много хармоничен.

За да се засили ароматът на черешата, който не е много изобилен, към прясната ракия може да добавите презрели череши, които й придават допълнителен аромат и мекота от екстрахираната захар.

Към прясната ракия може да добавите и раздробена дървесина от дива череша, дъб или черница, които пък допринасят и за много дъхав аромат и вкус на ракията.