Процесът продължава не повече от десет дни със суха мая

Ферментацията на черешовата каша продължава не повече от 10 дни, но гледайте това да при температура от 20 до 25 градуса.

За да започне да ферментира черешовият плод навреме и стабилно, се прибавя суха мая.

Дозата е 2 грама за 10 литра каша. При това положение процесът започва след няколко часа.

Всеки ден следете захарността

Да, всеки ден трябва да проверявате със захаромера колко захар е останала неферментирала в сместа. Освен това не забравяйте да измервате редовно и температурата на течността.

За да са точни показанията на захаромера, кашата първо трябва да се прецеди и тогава да се измери показанието. Да знаете, че така се получават по-точни данни за захарното съдържание.

Казус: Ако установите, че температурата е паднала под 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал. Така температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание Д0Ф на захаромера.

Как да се извлече сокът?

След края на ферментацията трябва много добре да се изцеди сокът. В домашни условия често се практикува плодът с костилките да се пресова, сложен в тензух и завързан, а след това затиснат от дъска и тежък камък. Но тъй като количеството на получения по този начин сок не е голямо, спокойно можете да изхвърлите плода и без пресоване.

Така ще си гарантирате получаването на бистра и качествена течност.

Освен това при черешите е известно, че плодовото месо създава рискове и доста неприятности, защото много лесно загаря на дъното.