За разлика от малките на другите домашни птици пуйчетата не започват веднага да кълват храна, реагират по-остро на смяната на фуража и са по-чувствителни към качеството му.

Но храната се задържа по-дълго в червата на еднодневните пуйчета, вследствие на което нейното усвояване се повишава, намаляват се загубите чрез екскрементите и се осигурява добър растеж и развитие на малките.
Некачествените фуражи (прокиснали, замърсени и плесенясали) са една от най-честите причини за смъртност при пуйчетата, тъй като могат да предизвикат развитие на вредна микрофлора, запушване на червата, отравяне и др.

Първия път пуйчетата се хранят не по-късно от 12-16 часа след излюпването, т.е. веднага след настаняването им. Закъснялото хранене може да доведе до рефлекторно кълване на постелята.

През първите 10 дни от отглеждането им пуйчетата се хранят 8 пъти в денонощие – на всеки 2 часа, започвайки от 6.00 часа сутринта. Следващите 10 дни храненията намаляват до 7 пъти, от 20-ия до 40-ия ден – до 6 пъти, след това – до 4-5 пъти.
Най-добре е да използвате сухи пълноценни насипни или гранулирани комбинирани фуражи. Големината на гранулите за пуйчета на възраст 1-60 дни е 1,5-3 мм, от 61-120 дни – 3,5-5,0 мм.