Не тръгвайте, преди да сте я ваксинирали

Летуването на вилата може да се превърне в прекрасно приключение за домашната котка, начин да изразходва енергията си свободно или да се превърнe в източник на стрес и дори да повлече здравословни проблеми. Това зависи единствено от отговорността на стопанина й.

Така че преди да тръгнете за вилата, подгответе домашната си котка.

Първото и най-важно нещо, което трябва да свършите, е 2 седмици преди тръгването да я ваксинирате.

Обяснете на ветеринарния лекар, че любимката ви ще излиза навън, затова

ваксинацията срещу бяс

е задължителна

Ваксинират се само здрави животни, като 10 дни преди това трябва да сте им дали хапче против вътрешни паразити. Ваксинацията трябва да бъде отразена в здравния паспорт.

Трябва да знаете, че имунитет след ваксинация се развива не веднага, а в продължение на 10-14 дни. Затова преценете времето така, че да може котката ви да тръгне за вилата вече защитена.

Не забравяйте и за кърлежите. Погрижете се за

противопаразитна каишка за котката

Най-добре е котката да е стерилиризарана, иначе със сигурност ще ви се наложи да гледате и котета. Таблетките, които се дават срещу разгонване, вредят на организма на котката, затова е най-добре нещата да се решат кардинално.

Помислете и за храната на котката. На вилата любимката ви със сигурност ще изследва околната територия, чийто радиус може да стигне до 500 кв. м. Това променя енергетичните нужди и съответно

хранителните потребности

Котката, която излиза навън, се нуждае от повече калории, така че на вилата трябва да й осигурите храна с повишено количество мазнини. Съобразете се и с възрастта на животното. Преходът към новата храна трябва да е направен изпреварващо и това да става постепенно - обикновено в продължение на 7 дни.