Това ни пита Соня Маринова от София

Според специалисти от VetStreet, котките, които хапят ръката, която ги гали, вероятно не го правят без причина, дори ако ви се струва, че любимката ви е ухапала от злоба.

Някои наричат това любовно хапане, но ветеринарните лекари използват по-социопатично наименование на това поведение, а именно агресия, предизвикана от ласки

Тази агресия се различава от недобросъвестното поведение - някои котки просто не обичат да ги галят и могат силно да наранят ръката, която се опитва да го прави.

От друга страна, котката, която проявява такава агресия, търси привързаност и контакт, а след това необяснимо и без предупреждение се превръща в звяр.

Има различни теории за това защо някои котки го правят.

В действителност котката може да се опитва да контролира ситуацията

Предците на съвременните домашни котки вероятно са били самотни животни, затова цялата социална йерархия за тях все още е доста нова. Котката ви може да достига “точка на кипене” в онзи момент на обща любов, когато ѝ минава през главата: “Не мога да позволя на този човек да мисли, че аз съм в действителност опитомена или нещо от този род, я по-добре да го ухапя!”

Другата теория е, че някои котки приемат отрицателно продължителните ласки и хапането е реакция на това. Може поглаждането по козината физически да започне да дразни котката, когато например е прекалено силно.