Всеки уважаващ себе си собственик на градински парцел има зона, в която семейството и гостите се събират на маса на открито. Въпросът е как работи и колко е удобно това място.

Достатъчно е някой да постави маса и столове директно на тревата, да сложи барбекю наблизо и празникът е готов.

Но все пак добре е да си осигурите повече комфорт - покрив, скара, меки места за сядане, мивка, маса за готвене и дори телевизор. Затова ви даваме идеи за модерна барбекю зона в градината.

В днешно време на нея е отредено специално място. Тя може да бъде беседка, павилион или тераса, прикрепена към основната къща. Но има риск в някои случаи да изглежда нелепо - сякаш огромна гъба е пораснала в двора след силен дъжд.

Защо това се случва? Има две причини - или тези структури абсолютно не са подходящи за стила на къщата и градината, или мястото за тяхното инсталиране е избрано неправилно. Как да направите зоната за барбекю като декорация на градината?

Определете местоположението

Разбира се, не е лесно да впишете тази доста голяма площ в съществуващия пейзаж на парцела. И може да се наложи да пожертвате нещо. Но помислете: зоната за барбекю в класическата си версия включва използването на огън, така че все пак би било по-добре да поставите барбекюто в засенчената зона на обекта. Покривът не трябва да създава сянка, може да бъде например пергола, преплетена с катерещи растения.

Зоната за барбекю трябва да бъде в непосредствена близост до къщата. Съгласете се, бягането на сто метра всеки път, когато забравите следващата вилица или чиния, не е много удобно. Изключение прави само лятната кухня, която е оборудвана с всичко необходимо и може да е на по-заден план в градината.

Преценете самата зона за барбекю и гледките от нея. Разбира се не искате вашите съседи да ви наблюдават от двора си... За предпочитане е да скриете тази зона от любопитни очи с помощта на декоративни елементи. Това може да бъде жив плет, пергола с катерещи растения или просто стена на беседка или павилион.

Не забравяйте да се погрижите за гледките от обекта. Ще бъде много по-приятно, ако пред гостите ви, седнали на масата, се отварят картините на красива цветна градина или декоративна група дървета и храсти, вместо например например глуха стена или ограда.

Ако планираната зона за барбекю включва процес на готвене, ще бъде хубаво да се погрижите за водоснабдяването, което ще ви позволи да инсталирате мивка.

Функции и оборудване

Преди да започнете разработването на ландшафтен дизайн в зоната за барбекю, трябва да определите функциите ѝ. Как ще се използва тази зона - като открита камина, вътрешен двор, бар, спа център или нещо друго?

След това трябва да отговорите на въпросите: колко голяма трябва да бъде и колко често планирате да я използвате. Колкото по-често ще сте там, толкова повече оборудване ще е нужно.

Първо, ще ви омръзне да ходите в къщата за чинии и други кухненски принадлежности и ще си направите шкафове за съхранение. Уморявате се да носите и хранителни продукти и искате външен хладилник и др...

Следователно, колкото по-внимателно обмислите всичко на етапа на планирането, толкова по-малка е вероятността да бъдете разочаровани в края на изпълнението.

Материалите, които ще използвате за тази зона, трябва да се определят от тези, които вече са използвани за къщата и в градината.

Осветлението

Най-голямата грешка при планирането на барбекю зоната е да няма достатъчно светлина.

Трудно е да се види как храната се приготвя на скара през нощта, също както е трудно и неприятно да ядеш храна, когато не я виждаш. Следователно осветлението на зоната за барбекю е просто необходимост.

Степента на покритие на зоната за барбекю трябва да бъде различна. В зоната за готвене светлината трябва да бъде определено по-ярка, отколкото в зоната за хранене.

Зоната за барбекю трябва да бъде осветена не само отвътре, но и отвън. Не забравяйте и за връхната точка на пътеката, водеща до тази зона.

Чудесно допълнение за създаване на уединение на тази зона ще бъде осветлението с прожектори, монтирани на дървета в близост, LED гирлянди, улични лампи и др.

Декорация за уют и комфорт

След като сте решили какво ще е местоположението на зоната за барбекю, неговия дизайн и избраното оборудване за готвене, можете да пристъпите към най-приятното нещо - създаване на комфорт.

Не само храненето ще бъде важно. Осигурете си достатъчно удобства за приятен разговор и почивка. Затова трябва да се погрижите за градинските мебели и аксесоари и да внесете уют и топлина.

За целта можете да използвате, удобни градински мебели, красиви съдове, декоративни саксии с цветя, фигури и скулптури, пъстър текстил, ярки салфетки, топли одеяла и меки възглавници - съвсем няма да са излишни при общуването с близките хора на открито. Освен това, външните нагреватели и капаните за комари също са допълнение към зоната.

Имате избор - да поверите дизайна и конструкцията на ландшафтен дизайнер или да създадете сами зона за барбекю. Но във всеки случай трябва да обмислите подробно всички тънкости.

Целта е това място да стане удобно, практично и функционално не само за вас, но и за вашите гости.

На какво да готвя в двора?

Сега разнообразието от всички видове скари, барбекюта и печки е почти неограничено. Кое оборудване за готвене (газ, електричество или на дърва) да инсталирате,избирате вие. Правим веднага уговорката, че нито една от предлаганите на пазара опции не е перфектна.

Металът ръждясва и изгаря, а тухлата се срутва. Просто някои материали са по-трайни, докато други - по-малко. И като правило по-трайните устройства са по-скъпи.

Стационарна градинска пещ-барбекю

За изграждането на стационарни барбекюта се използва тухла, естествен камък или бетон. Фурните са оборудвани с тиган за печене за готвене на месо, риба и зеленчуци на скара и подвижна скара. Това е барбекю-фурна, която съчетава барбекю и кухненски плот, което е удобно и практично.

Може да работи както на дърва, така и на въглища.

Прилича повече на камина, но за разлика от традиционните камини може да бъде премествана, ако се налага.

Може да бъде готова конструкция от огнеупорни тухли, които само да сглобите, но може и да комбинирате зидана конструкция с готови метални уреди.

По-обемна е и затова не е много подходяща, ако не разполагате с пространство.

При изграждането трябва да се ръководите от функционалността, но зиданото барбекю лесно може да се превърне в чудесен декоративен елемент в хармония с градината ви.

Изисква по-висок бюджет и повече пространство. Приготвената храна е като на барбекю на дървени въглища.

ПРАВИЛАТА

Много е важно правилно да разположите градинската печка на обекта, затова следва да се вземат предвид и спазват определени изисквания.

Барбекюто се препоръчва да е в непосредствена близост до беседката, вътрешния двор или верандата, така че димът да не прониква в къщата.Трябва да го инсталирате от подветрената страна.

Монтирането на барбекю - фурна с открит пламък в близост до къщата е забранено

Не се препоръчва да е и в близост до растенията

До мястото не трябва да има лесно запалими предмети (например сухо дърво).

Пещта барбекю е добра с това, че може да бъде с всякакви модификации, форма и размер. Всичко зависи от това какво точно искате.

Вкусна храна на грил

Това е устройство за готвене на месо върху тлеещи дървени въглища. Не е необходимо да се обяснява, че ястие, приготвено на скара, има високи вкусови качества. А за да изпечете кебапчета или зеленчуци, достатъчно е да имате под ръка дърва за огрев и кибрит. Дизайнът на барбекюто не е труден, въпреки че днес има огромен брой вариации.

В зависимост от функционалното натоварване, барбекютата могат да бъдат преносими и неподвижни.

А в зависимост от източника на отопление, тези устройства могат да бъдат електрически и газови.

Най-разпространено е металното барбекю което има сгъваем дизайн и се използва за готвене на открито. Някои предпочитат масивни чугунени конструкции или барбекюта, изработени от неръждаема стомана.

Често тези устройства са украсени с ковани елементи, за да придадат на грила естетическа привлекателност. И по-скъпите модели съоръжения за барбекю са оборудвани с покрив, плот и други аксесоари.

Дизайнът на тухленото барбекю може да бъде доста прост и да се състои само от четири стени, свързани помежду си. Подобни барбекюта с отворен плот в момента са много популярни сред собствениците на градини. Но, разбира се, в сравнение с градинските грилове тухлените скари не са много функционални.

Газова скара

Газовата скара има може би единствен недостатък - високата цена. Е, фактът, че храната, приготвена на газова скара, няма миризма на огън, може да бъде значителен минус за някои любители на барбекюто. Но в противен случай тя има солидни предимства.

Високо е нивото на изпичане на месото.

Храните на скара съдържат минимално количество вредни вещества.

Имате възможност за регулиране на температурата по време на готвене.

Скарата бързо се загрява до оптималната температура.

Инсталирането не изисква специални умения.

Възможност за целогодишна употреба.

Лекота на поддръжката и грижите.

Използваното гориво е бутилиран пропан или природен газ.

Цената е по-висока.

Пали се по-лесно и е подходяща за по-големи компании.

По-подходяща е за честа употреба.

По-обемна е, но се почиства по-лесно.

Поддръжка и съхраниние

Преди всяко печене намажете скарата с мазнина

Веднага след употреба, изчакайте да изстине и почистете барбекюто отвътре и отвън (можете да използвате препарат, а ако не разполагате с такъв - мокра гъба и сол също ще свършат работа)

Съхранявайте на сухо място, за да предотвратите появата на ръжда

С електричество

Електрическата скара не е най-популярното устройство, използвано у нас. Въпреки че това е почти идеален избор за онези хора, които са свикнали да готвят различни ястия у дома - на верандата или балкона.

Абсолютен недостатък на електрическите скари е, че те не можете да ги вземете със себе си на пикник, тъй като работят от стационарен източник на енергия.

Според принципа на термична обработка на продуктите, електрическите решетки се разделят на контактни и безконтактни.

В контактните конструкции продуктите се полагат върху нагрята повърхност и се приготвят върху нея. А в безконтактните решетки продуктите не докосват работната повърхност, а се монтират върху шишчета или шишчета и се въртят на горещ въздух.