Успешен полезен опит за начинаещи птицевъди

Още докато яйцата са още в инкубатора, пригответе къщата за пиленцата. Може да използвате високи пластмасови касетки. Под тях трябва да направите подгряване на пиленцата с помощта на лампи и да ги завиете с найлон. По този начин топлината няма да се разсейва. Всичко това се прави в топло помещение.

След излюпването пилетата се оставят половин час в инкубатора, за

да изсъхнат

и да се изправят. През това време лампите се включват, за да се нагреят касетките. Много е важно топлината да идва отдолу - да се топлят крачетата и коремчетата на пилетата. Тогава вътрешният остатъчен жълтък се разнася по-добре и пилетата по-бързо ще започнат да се хранят.

Първите два дни пилетата трябва да са при температура 34 градуса, след това се намалява до 32-30 градуса. Отгоре найлонът леко са отваря, за да имат пилетата въздух. При тези условия пилетата се гледат 10 дни. След това се преместват в по-просторно отопляемо помещение, тъй като в касетките вече им е тясно.

На пилетата се изхранва

стартерен фураж

който се сменя според възрастта.

За хранилки може да се използват капачки за буркани.

Първите дни давайте на пилетата да пият

преварена вода с витамини:

* 2,5 г аскорбинова киселина (витамин C) на прах;

* половин чаена лъжичка захар (или малко чист мед);

* 1 л преварена вода.

Първите два дни всяко пиле се пои на ръка. Не всички веднага разбират как да пият от поилката.

По-нататък наливайте в поилката преварена вода. Когато пилетата станат на 1 седмица, може да преминете на вода от чешмата (оставена да престои) или на филтрирана.