Не е задължително билките да са само лечебни растения за болежки или подправки за кухнята. Те могат да бъдат и полезни, и красиви, стига правилно да ги подберете. Практични растения, които хем да украсяват градината, хем да притежават редица други ползи, има много.

Най-познатите са например:

Лавандулата, чийто цветове намират място в козметика, парфюми, чайове, натурални репеленти, а не на последно място, ароматизират и украсяват градината или балкона;

Огнените цветове на невена имат много и доказани лечебни свойства, в същото време растението е отличен съсед за зеленчуците.

Лайката също се отглежда успешно като декоративно и лекарствено растение.

Ехинацеята цъфти невероятно, а е много полезна при настинки и отслабена имунна система.

Е, идеята днес е да украсим нашата страница, а може би в бъдеще и вашата градина, с полезни и изключително красиви билки.

Шивесът може да се самозасява

За алиумите - само добри думи! Има толкова много видове с красиви цветове, че е трудно да изберем само един. За левурда си говорихме скоро, затова лукът, наречен шивес, сега ще е главен герой.

Розово-лилавите и “пухкави” съцветия се отварят през лятото, което е сюблимен момент от декоративна гледна точка. Шивесът обича слънчеви изложения и структурни почви. Отглежда се лесно като всеки многогодишен лук.

Има склонност към самозасяване, но ако обичате да похапвате салатки, лесно ще го държите под контрол. Той ще осигурява свежа и ароматна подправка за супи, сирена, салати и всякакви други ястия през целия сезон.

Като типичен алиум той е желан съсед за цветя и зеленчуци, а помага и при здравословни проблеми.

Котешка мента гони комари

Тя е непретенциозна и ефектна

Непета е многогодишно тревисто растение, известно още като котешка мента. На височина надхвърля 20 сантиметра. Стъблата са ръбести, а листата релефни, овласени и доста нетрадиционни. Лилавите или розови цветчета, събрани в класовидни съцветия, се отварят поетапно от май до есента.

Котешката мента има лек, приятен аромат и се вписва чудесно в смесени лехи. Тя е непретенциозна, понася всякакви климатични несгоди. При подрязване се възстановява бързо и цъфти още по-обилно.

Растението отблъсква комари с аромата си, а в същото време привлича полезни насекоми с цветовете си. Разцъфналите връхчета са билка с множество свойства, приложима при нервност, менструални смущения, загуба на апетит, кашлица, главоболие и ред други.

Белият равнец и цветните му братя

Сухоустойчиви и без неприятели

Тази билка (Achillea millefolium) обича слънце, справя се със засушаването, няма врагове, а в същото време се прилага толкова много в народната медицина.

Белият равнец има кръвопречистващи и детоксикиращи и редица други свойства, доказани многократно през годините. Употребяема част е цялата надземна маса, но най-много етерично масло се съдържа в цветните кошнички.

С ахилеа можете да се сдобиете чрез семена (сеят се сега или през септември-октомври) или разсад.

Растенията ще се чувстват най-добре в лека, хумусна почва с добър дренаж. Понасят относително засенчване, но се влошават лечебните качества. Не понасят преовлажняване. Декоративни видове има с едри бели, жълти, розови или червени цветове.

Една елегантна салвия

Укрепва имунната система

Салвиите са над 700 вида, разпространени почти в целия свят. Използват се като подправки, лекарствени растения или просто за украса.

Salvia elegans има аромат на ананас, а в края горещите летни дни цъфти с шокиращо червени цветове. Те се извисяват на дълги дръжки до късна есен. Ядливи са и се използват най-вече за гарниране и украса на ястия и десерти. Листата намират място предимно в чайове.

Растението привлича много пеперуди с цветовете си.

Монардата предпочита влага

Братовчетка е на ментата

Дори само заради красотата си, монардата има място в градината. Цъфтежът на нестандартните цветове започва през лятото. Дълготраен е, дори само във вода.

Растението не е придирчиво към условията на средата, но предпочита влажни местообитания. Отглеждането от семена изисква доста време, затова вегетативното размножаване е за предпочитане.

Монардата съчетава в себе си редица качества. Приятел е на полезните насекоми и враг за всички останали. Що се отнася до човешкото здраве, тя помага при стомашни неразположения, настинки, проблеми с кожата и лигавиците. Намира място и в кулинарията.

Вратигата е навсякъде у нас

Използва се против глисти

Жълтите топченца на вратигата (Tanacetum vulgare) се появяват през летните месеци и могат да се срещнат на доста изумителни места. Тя е многогодишно тревисто растение, което се справя впечатляващо добре без грижи.

Билката се използва при глисти, а има и антисептично и противовъзпалително действие. Помага при стомашни проблеми, бяло течение, нарушения на лигавицата в устата и др. Самолечение не е препоръчително, защото може да има неприятни и дори фатални последствия.

Растението има инсектицидни и репелентни свойства, а в миналото листата и цветовете са използвани за получаване на багрило. Разцъфтелите стръкове се използват широко във флористиката.

Още една, но миризлива

Често се бърка с лайка или хризантема

Tanacetum parthenium цъфти в същия период, но цветовете са подобни на тези на лайката. Затова често се бърка с нея, а също и с хризантемите, заради сходството с листата.

Тази вратига отделя остра миризма, с което е полезна срещу вредители по културните растения. Гони и комари. Домашно приготвени инсектициди се впръскват директно върху насекомите. Те се парализират и умират скоро.

За лечение се използват листата и по-рядко цветовете и корените. Помага при главоболие и други неразположения. Консултация със специалист е задължителна!

В градината вратигата се засажда на слънчево място, а почвата се поддържа влажна. Препоръчва се да е далече от зеленчукови и плодни растения, които имат нужда от опрашване, защото отблъсква пчелите.