Има спад в търсенето на оранжерийните ни продукти, но те не са точно от първа необходимост, уточнява младият производител

Жени Владинова

Уникалността е в иновациите, а в екооранжерията за целогодишно производство на живи салати, свежи листни зеленчуци, билки и подправки на 28-годишния Антон Тотев в с. Спатово, общ. Сандански те са навсякъде. Затова и през 2018 г. той бе отличен в категория "Агроинвеститор" в престижната класация "Агроизнесмен на България" на в. "Български фермер".

Припомняме основните сегменти на автоматизирания процес на работа в оранжерията, изградена по проект на младия Тотев:

* Изцяло контролиран климат - компютърни сензори термокамери, следят температурата денонощно. Защото тя е много важен фактор - всяко растение изисква определени градуси.

* Осветлението - естествено и изкуствено. На всяко растение му трябва период на покой, за да намали обмяната на вещества, защото не може да расте нонстоп. В оранжерията се осигурява около 14-16 часа светлина. Зимата - през декември и януари, осветлението се пуска по-рано вечер. На всяко растение му трябва храна, а за фотосинтезата - светлина, въглероден двуокис и температура. И всичко е функция на тези три фактора. Така че, когато те са добре съобразени, растенията се развиват перфектно.

* Поливането - автоматизирано и контролирано от компютър. В оранжерията е изградена перфектна хидропонна система. И тъй като храненето на зелените зеленчуци, подправките-билки и салати се осигурява с водата, компютър дозира определените от специалист по хранене на растенията контролирани количества полезни вещества. Те се прибавят във водата според нуждите на културата.

Целта на всички изредени автоматизирани процеси е една - да се осигури перфектната фотосинтеза на растенията. И явно се получава, показват го резултатите. Оранжерията на Антон Тотев е

първата у нас, която произвежда целогодишно

живи салати, билки-подправки и листни зеленчуци. А благодарение на технологиите може да произвежда салати, без да се използват пестициди, инсектициди, химикали и ГМО продукти.

Зеленчуците не се пръскат, затова абсолютно всичко е чисто и само е поено и хранено. Водата минава през всички растения, храни ги, след което минава през един улук, където се събира и предозира. В цялото производство няма отпадни води, за разлика от конвенциалното няма замърсяване и на околната среда.

Продукцията не може да се нарече био, защото зеленчуците не се хранят с органични торове. Но в тази оранжерия те са два пъти по-чисти в сравнение с конвенционалните тунелни оранжерии. Затова продукцията може да се определи като еко. Важно е да се отбележи, че водата, с която се напояват и хранят растенията, се изследва на 2 седмици. Така се установява в каква степен зеленчуците се хранят - много или недостатъчно, и се коригира количеството на хранителните елементи.

Процесът в оранжерията е непрекъснат. Тук всеки ден се сади, всеки ден се бере. Растенията са в малки кръгли кутийки-контейнери и са разположени така, че имат оптимално място, за да се развиват. Но между тях има достатъчно разстояние, защото в даден стадий на растеж културите нарастват и нужното пространство им е осигурено.

Оранжерията е с обща площ от 5 декара и в нея работят 3 линии.

Отглеждат се бейби салати, киселец, босилек, мащерка, кориандър,копър, мента и грах. За мащерката и ментата сами си правят разсада. А граха Антон вкарва в производство съвсем отскоро. Ппоникналите свежи листа на граха са супер крехки и много вкусни и хранителни.

За да направи своя избор за отглеждане особено на зелените зеленчуци и подправките, повечето от които са и билки, Антон се консултира както с български специалисти по хранене, така и с водещи учени в Западна Европа - Нидерландия, скандинавските страни и др.

Фирмата има логистичен отдел, чиито проучвания сочат, че

у нас вече има промяна в културата на храненето

И това е обяснимо, защото все повече хора търсят здравословна храна. Пример: установено е, че в 100 грама грах има 69 грама витамин С, което е 120% от дневния препоръчителен прием за човек.

Но сега, след въведеното извънредно положение заради пондемията от COVID-19, както за повечето производители на зеленчуци, и при Антон Тотев се нарушава ритъмът на производство. Ето и позицията му за случващото на българския пазар, както и прогнозите за сектора, в който работи:

Г-н Тотев, работите ли на пълни обороти или сте свили производството в оранжерията заради извънредното положение?

Свили производството не бих казал. Да, имаме спад в търсенето на продукцията, но въпреки че сме земеделски производител нашите продукти не са точно от първа необходимост като боб, леща, ориз, картофи и т.н. Различното в момента е, че провеждаме допълнителен контрол, най-вече като проследяваме здравето на всеки работник, преди да започнем работа. Всички други дезинфекционни и хигиенни мероприятия ги спазваме от преди пандемията.

- Имате ли достатъчно заявки?

- Стремим се да имаме добър баланс между заявки и производство. За съжаление това се постига доста по-трудно, отколкото звучи.

- Има ли увеличение на цените?

- Към момента не и не предвиждаме. Да, малко по-трудно и бавно става снабдяването със суровини и материали заради усложнената обстановка в цял свят. Но цените от нашите доставчици остават непроменени, респективно и нашите.

- Кои продукти се търсят най-много - свежи листни зеленчуци, билки или от подправките? А вашият асортимент е доста разширен - киселец, босилек, мащерка, кориандър, копър, мента.

Отново бих казал, че зависи от този баланс между заявки и производство. Защото недостатъчното производство на всеки един продукт може да се окаже, че е най-търсен. Също така нашето производство е целогодишно и се опитваме да предвиждаме, доколкото е възможно кои продукти кога са в сезон.

- Каква е оценката ви за българския агробизнес днес?

- Оценка не мога да дам, но мога да кажа следното. Бизнесът се развива, макар и бавно. Но в сектор плодове и зеленчуци са необходими подобрения. Основата на бранша са сдруженията и кооперативите. За съжаление

в България към момента има търговци, но не и кооперативи

Целта на сдружението е да се извлече най-доброто от всяка стока и да се предлага това, което пазарът търси през сезоните. Качеството на предлаганата стока е по-важно от цената на борсата. Цената е според качеството, а не обратното.

- Какво решение на важен за сектора проблем, който засяга и вашия бизнес, ще предложите?

Субсидии, обвързани с реален добив и качество. Защо добрата реколта погледната от кг/дка трябва да бъде ощетена?

- Каква зелена практика бихте избрали или препоръчали с гаранция за по-стабилен фермерски доход?

- Мисля, че в земеделието това определение за по-стабилен доход трудно би съществувало. Защото в голяма част производството зависи от избора на производителя, но природата е нестабилна и при нея няма тенденции.

- Как си представяте развитието на агросектора в близко бъдеще?

- Надявам се агросекторът да е по-задружен и последователен в действията си. Нашата българска продукция трябва да следва пазара и неговите развития. А само сдруженията са тези, които помагат това да се случи ефективно.